Zdravlje

Zdravlje

6 signala koji mogu otkriti rani spontani pobačaj i razlozi zašto do njega dolazi

Važno je prepoznati simptome spontanog pobačaja na vrijeme, a stručnjaci otkrivaju kako si pomoći ako se to dogodi dok ste sami kod kuće.

Pobačaj označava prekid trudnoće koji se dogodi prije 20. tjedna, što je sredina drugog tromjesečja. Rani pobačaj ili rani prekid trudnoće se javlja do 13. tjedna, ali najčešće prije 10. tjedna trudnoće. Nažalost, iako su iznimno stresni za trudnicu, pobačaji se često događaju, pa tako od 10 do 20 posto trudnoća završi pobačajem. Najveći dio se odnosi na rani pobačaj i to do u 80 posto slučajeva.

Evo što trebate znati o simptomima ranog pobačaja i kako se s njim nositi, ali i što ga uzrokuje, piše Insider.

Simptomi ranog pobačaja

Simptomi se kod svake žene mogu razlikovati i biti povremeni ili stalni. No najčešće ti simptomi uključuju:

 1. Vaginalno krvarenje (obilno ili slabo)
 2. Izlazak dijelova tkiva iz rodnice (posteljica, plod…)
 3. Izlazak prozirne ili ružičaste tekućine
 4. Grčevi ili bol u trbuhu
 5. Vrtoglavica
 6. Simptomi rane trudnoće, bolne grudi ili mučnina, koji nestaju

Moguće je da dođe do pobačaja i bez ikakvih simptoma, a u tom slučaju nećete to znati dok vas liječnik ultrazvučno ne pregleda, navodi ginekologinja Laurie Scott. Uz to, moguće je da doživite pobačaj bez da znate da ste trudni, posebno ako se javi na samom početku trudnoće, a može vam se činiti kao da vam samo kasni menstruacija.

Jednom kad završi prvo tromjesečje trudnoće, manje su šanse da će do pobačaja doći. Samo oko 3 posto pobačaja se dogodi nakon tog razdoblja. Ako je u pitanju upravo taj kasni spontani pobačaj, možete doživjeti i simptome kao što je širenje cerviksa ili nećete osjetiti bebu da se miče, mogu se javiti grčevi i rani porod.

Kako si pomoći ako se pobačaj dogodi kod kuće

Najbolje bi bilo kontaktirati liječnika ako mislite da ste imali pobačaj, a on će sigurno dati prave smjernice što napraviti. Liječniku se trebate javiti odmah ako osjetite:

 • Jako grčenje
 • Jako krvarenje
 • Groznicu/Temperaturu

Ako ne doživljavate ove intenzivne simptome i čini vam se samo da imate mjesečnicu koja jako dugo traje i obilna je, bez drugi simptoma, sigurno je da ostanete kod kuće, savjetuje dr. Karen Murray, profesorica ginekologije u New Yorku. Simptomi pobačaja mogu trajati kod nekoga par dana a kod drugih i do dva tjedna. U tom slučaju, ovo su savjeti kako si pomoći kod kuće:

 • Uzmite lijekove protiv bolova.
 • Koristite tople ručnike koje  ćete staviti na trbuh kako bi malo umanjili bol.
 • Ne stavljajte u vaginu tampone jer ste u tom razdoblju podložniji infekcijama pa je pametno koristiti higijenske uloške, a trebalo se i suzdržavati od spolnih odnosa barem dva tjedna.
 • Uzmite vremena za oporavak i konzumirajte puno vode te jedite zdrave namirnice kako biste unijeli dovoljno nutrijenta.

Vodite brigu u psihičkom zdravlju: “Intenzitet psihičke patnje kod žene ovisi o strukturi osobnosti, dobi žene, broju dosadašnjih uspješnih trudnoća ili pobačaja, gestacijskoj dobi u kojoj je trudnoća pobačena, te o ženinoj obiteljskoj i općenitoj životnoj situaciji. Da bi si olakšale psihičku nelagodu, bol, anksioznost i depresiju žene se često nakon spontanog pobačaja odmah usmjere na planiranja nove trudnoće”, pojasnila je za portal Ordinacija.hr, psihijatrica, dr. med. Suzanu Večerić. Stručnjaci savjetuju da potražite pomoć kako bi olakšali stanje, razgovarate sa stručnjakom ili bliskim osobama.

Pazite na infekcije: Infekcija kod pobačaja se naziva septički pobačaj i može biti jako ozbiljan. Ako primijetite simptome, obavezno se javite liječniku, a oni uključuju:

 • temperatura
 • groznica
 • vaginalni iscjedak uz neugodan miris
 • osjetljivost i bol u donjem dijelu trbuha

U slučaju potrebe, svakako se obratite liječniku, možda će biti potrebno očistiti ostatke tkiva u maternici.

Što uzrokuje pobačaj, a što ne?

Neki će ljudi kriviti sebe zbog pobačaja, ali on je skoro uvijek van vaše kontrole, navodi Scott. Naprimjer postoji mit da seks, vježbanje i jaki stres mogu uzrokovati pobačaj što nikako nije istina. Pobačaj nikada nije vaša odgovornost.

No neka zdravstvena stanja mogu uzrokovati pobačaj, a to su:

Kromosomske abnormalije: U mnogim slučajevima pobačaj se događa radi nedostatka jednog ili dva kromosoma što može spriječiti embrio u razvoju ili razvoj usporiti.

Molarna trudnoća: Radi se o posebnoj vrsti kromosomske abnormalnosti kada tkivo fetusa ne raste kako treba a razvija se cista puna tekućine. Ako se i fetus krene razvijati, neće u okolini preživjeti.

Zdravstvena stanja: Ako imate određeno zdravstveno stanje, posebno ako se ne kontrolira, povećan je rizik od pobačaja. Neka od tih stanja mogu biti:

 • Autoimune bolesti
 • Dijabetes
 • Bolest štitnjače
 • Bolest bubrega

Abnormalnosti cerviksa i maternice: Kako ova dva organa igraju veliku ulogu u trudnoći, bilo kakva abnormalnost može povećati šanse od pobačaja.

Rani se pobačaj događa u prvom tromjesečju, a ponekad i prije nego shvatite da ste trudni. Ako primijetite simptome koji su neugodni, odmah se obratite liječniku. Stručnjaci navode kako je važno zapamtiti da nije vaša krivica i da brinete o svom mentalnom zdravlju ako se osjećate loše.

Kada je vrijeme za novu trudnoću?

“Sasvim je normalno da pacijentice vrlo brzo požele ponovno ostati trudne, a razlozi su brojni. Neke zato što su uspjele preboljeti gubitak, a druge zato što misle da će tako lakše podnijeti tugu”, navodi psihijatrica, dr. med. Suzanu Večerić. No, je li to zaista dobro rješenje i način liječenja tijela? Psihijatrica kaže kako nova trudnoća koja je nastupila vrlo brzo nakon pobačaja može kasnije rezultirati patološkim žalovanjem budući da se prekida proces obrade gubitka, a trudnoća po sebi inhibira žalovanje. S novom trudnoćom bi trebalo ipak pričekati jer ginekolozi preporučuju minimalno 6 mjeseci do godine dana do novoga začeća. Svaka žena bi trebala biti smirena i u potpunosti spremna na novo dijete jer stres i tuga mogu izazvati ponovni gubitak. Najmanje 85 posto žena nakon pobačaja izdrže sasvim normalno iduću trudnoću, dok se kod oko 2 posto pacijentica pobačaj ponovi.

A. A.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo