Zdravlje

Zdravlje

7 činjenica o blizancima koje sigurno niste znali

Foto: Shutterstock

Danas se rađa više blizanaca nego ikad prije, a jedan od glavnih razloga je taj što sve više žena odgađa trudnoću. Vjerovali ili ne, istraživanja dokazuju kako žene koje vole piti mlijeko imaju veće šanse da će nositi blizance.

Donosimo neke od najzanimljivijih rezultata istraživanja o blizancima:

1. Povezanost od prvog trena

Sveučilište u Padovi je nedavno tijekom istraživanja otkrilo kako su blizanci jednako povezani u utrobi majke kao što su i kada se rode. Tijekom trudnoće blizanci se dodiruju, a prema rezultatima, češće dodiruju brata/sestru nego sebe.

2. Ljubav prema mlijeku je važan faktor

Studija objavljena u magazinu “Reproductive Medicine” se bavila uspoređivanjem stope poroda blizanaca kod majke veganke i one koja to nije. One koje su često konzumirale mlijeko, prema rezultatima, imaju i veće šanse da će roditi blizance.

3. Visoke žene rađaju blizance

Židovski medicinski centar u Americi je otkrio kako visoke žene imaju veće šanse da će nositi blizance zbog količine faktora rasta (IGF), proteina koji povećava šanse za ovulacijom. Druga su istraživanja potvrdila kako su žene koje su rodile blizance barem centimetar više od prosjeka.

4. Koliko ste zdravi?

Žene koje rode blizance su u prosjeku zdravije i jače od onih koje nisu. Neki vjeruju kako je blizanačka trudnoća posljedica evolucijske prilagodbe gdje najzdravije majke imaju priliku te gene u većem broju prenositi s koljena na koljeno.

5. Povezani bez obzira na udaljenost

Jim Lewis i Jim Springer su bili stari 4 tjedna kada su ih razdvojili i dali na usvajanje. Nakon mnogo godina su saznali kako su neke stvari radili jednako. Tako su oba brata svoje pse nazvali Toy, ženili su se dva puta, a i jednom i drugom bratu se prva žena zvala Linda, a druga Betty.

6. Blizanci mogu imati različite očeve

Djevojka Mia Washington je rodila blizance, a svaki od njih je imao drugog oca. Dogodilo se to da je Mia jedan mjesec otpustila 2 jajašca umjesto jednog, što je rezultiralo rođenjem dvoje djece koja imaju različite očeve.

7. Razlikuju se samo otisci prsta

Blizanci imaju puno toga zajedničkog, ali to nisu otisci prsta. U periodu od šestog do trinaestog tjedna trudnoće, kada se bebe počnu micati, dodiruju dio posteljice koji formira jedinstvene linije po prstima i tako stvara otisak.

A. A.

Foto:Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo