Zdravlje

Zdravlje

7 stvari koje bi svaka žena trebala znati o hemoroidima

Hemoroidi su normalna pojava. Kao što mišići zdjelice pomažu zadržati mokraću dok se smijemo ili kišemo, tako tkivo hemoroida zadržava stolicu i plinove.

Hemoroidi su uglavnom bezopasni, no analno tkivo može ponekad svrbiti i biti bolno. Uzrok toga stanja je tlak u trbuhu potaknut opstipacijom, viškom masnih naslaga na području abdomena, trudnoćom ili čak trčanjem na duge staze. Postoji mogućnost da tlak uzrokuje rastezanje tkiva zbog čega krvne žile u hemoroidima natiču te više krvi pritječe u to područje. Tkivo tada nabubri i vrlo često počne krvariti. Takvu tjelesnu promjenu prolazi skoro 50 posto populacije barem jednom u životu.

Dvije vrste hemoroida

Postoje unutarnji i vanjski hemoroidi. Vanjski se nalaze na početku analnoga otvora i prekriveni su kožom zbog čega imaju živce. Zbog povezanosti sa živčanim sustavom oni uglavnom svrbe, peku i uzrokuju bol. Unutarnji hemoroidi nalaze se s unutarnje strane analnoga kanala te nisu prekriveni kožom i nemoguće ih je osjetiti. No, veća je vjerojatnost da će unutarnji krvariti, a ako situacija postane akutna mogu početi ispadati.

Bezopasni za zdravlje

Iako krvarenje i bolovi zvuče strašno, hemoroidi nisu opasni za zdravlje te ne uzrokuju karcinome. Jedini problem je obilno krvarenje koje može dovesti do anemije.

Posjet doktoru

Prilikom kroničnoga svraba i krvarenja morate hitno otići kod liječnika. Iako svi u takvoj situaciji posumnjamo na hemoroide, dobro je napraviti testove i pretrage kako bi se isključilo nešto opasnije.

Promjena navika obavljanja nužde

Danas je uobičajeno sjediti na WC školjci i nakon što se nužda obavi . Igranje na mobitelu zamijenilo je čitanje novina. Za vrijeme sjedenja vrši se pritisak na analni kanal te se krv slijeva u hemoroide pri čemu oni nabubre.

Opstipacija ili zatvor

Pritisak crijeva za vrijeme zatvora je jedan od glavnih uzroka upale hemoroida. Kako biste spriječili opstipaciju i nadutost pijte puno vode te promijenite prehranu. Sastav probavnoga sustava biti će mekši, a zatvor će nestati.

Liječenje

Postoje brojne kreme koje sprječavaju upalu hemoroida. Također, topla kupka smiruje nadraženo područje te se nabubrenja povlače. Ako situacija postane kronična tada se obavlja kirurško uklanjanje kritičnoga tkiva.

Ljuta hrana

Teorija o tome da ljuta hrana uzrokuje upalu hemoroida je u potpunosti netočna. Nakon unosa namirnica u organizam ili poslije nužde možete osjetiti svrab, ali on nije povezan s heomoridima. To što se događa u analnom kanalu je jednako onome što osjetite u usnoj šupljini nakon ljutih papričica.   

Stvari koje ne smijete raditi ako vas muči zatvor

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo