Zdravlje

Zdravlje

Ako razmišljate o menstrualnoj čašici, trebate znati da žena za života potroši više od 35.000 kuna na proizvode za menstruaciju

Ulošci, tamponi ili menstrualna čašica?

Menstruacija je jedna od najznačajnijih tjelesnih funkcija koju ima većina žena te simbol plodnosti i reprodukcije. Ako razmišljate o tome da promijenite svoje navike kad je u pitanju vaša menstrualna higijena, onda bi mogli razmisliti i o menstrualnim čašicama. Intimina, brend posvećen intimnom zdravlju, donosi 5 razloga zašto se odlučiti na menstrualnu čašicu:

1. Bez osjećaja suhoće i alergija

Menstrualne čašice su višekratni proizvod za prikupljanje menstrualne krvi. Napravljene su od mekanog medicinskog silikona koji je siguran za tijelo te sprječava suhoću i alergije koje ponekad uzrokuju upijajući menstrualni proizvodi. Najveća prednost menstrualne čašice je to što je možete nositi čak do 8 sati prije nego što je ispraznite. Zamislite da provedete cijeli dan ne misleći na menstruaciju i iskoristite ga za neke važnije stvari. Jednom kada naučite koristiti čašicu, ona postaje dio vaše dvominutne jutarnje i večernje rutine, slično kao pranje zubi ili umivanje lica. Prema istraživanju brenda Intimina, čak 94% korisnika menstrualne čašice bi ju preporučilo drugima.

2. Zato što volite planet Zemlju

Jeste li znali da čak 20 milijardi proizvoda za menstruaciju godišnje završi na odlagalištima smeća? U prosjeku, žena tijekom svog života upotrijebi 17.000 jednokratnih menstrualnih proizvoda. Toj vrsti otpada trebaju stoljeća kako bi se razgradila zbog plastike u svom sastavu. Korištenjem menstrualne čašice, koju možete koristiti i do 10 godina, značajno možete pomoći očuvanju okoliša.

3. Zato što ne želite propustiti zabavu

Najbolja prednost menstrualnih čašica je ta što ne trebate više brinuti o mogućnosti neočekivanog curenja tijekom menstruacije. One su prilagođene ženskoj anatomiji i napravljene od mekog silikona koji napravi vakuum oko cerviksa pa ne dolazi do curenja izvan čašice. Odjenite što god želite; haljinu, minicu ili svijetle hlače i zaboravite da imate menstruaciju. 

4. Zato što uživate u vježbanju

Tjelovježbom se u tijelu prirodno stvaraju takozvane ‘’sretne kemikalije’’ koje pozitivno utječu na loše raspoloženje tijekom menstruacije. Zato se savjetuje da se treninzi ne preskaču zbog menstruacije, pogotovo ako se bavite jogom. Postoji nekoliko vježbi joge koje vam mogu pomoći smanjiti menstrualne grčeve te čak osnažiti mišiće zdjeličnog dna. Prema anketi koju je provela Intimina, 42% žena koje koriste čašicu su sklonije vježbanju za vrijeme onih dana u mjesecu, dok je čak 93% korisnika potvrdilo kako koriste čašicu i tijekom tjelovježbe.

5. Zato što ove godine štedite za nešto posebno

Imati menstruaciju nije izbor, a zahtijeva i novac. Prosječna žena tijekom svog života potroši više od 35.000 kuna na jednokratne proizvode za menstruaciju. U usporedbi s tim, jedna menstrualna čašica može trajati i do 10 godina. Zamislite što biste sve mogli učiniti ili kupiti svim tim ušteđenim novcem!

Imajte na umu da je svaka žena, kao i svaka vagina, drugačija pa je važno odabrati pravu veličinu čašice. 

Ulošci, tamponi ili menstrualne čašice – što je najbolji izbor za ljeto?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo