Automobilske nesreće češće u trudnoći - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Automobilske nesreće češće u trudnoći

Usporedno s razdobljem od nekoliko godina prije trudnoće, rizik od automobilske nesreće raste 42 posto za vrijeme drugog tromjesečja trudnoće. Nasreću, za vrijeme trećeg tromjesečja pada.

Kanadski stručnjaci savjetuju: trudnice bi trebale posvetiti više pažnje sigurnosti u prometu za vrijeme drugog tromjesečja trudnoće. Upravo tada se događa najviše automobilskih nesreća! Iako ni sami nisu sigurni što je u pozadini ovakve statistike, upozoravaju na oprez.

Usporedno s razdobljem od nekoliko godina prije trudnoće, rizik od automobilske nesreće raste 42 posto za vrijeme drugog tromjesečja trudnoće. Nasreću, za vrijeme trećeg tromjesečja pada.

“Ovo nije razlog za prestanak vožnje. Razlog je za oprezniju vožnju. Također to ne znači da biste trebali prepustiti odgovornost vožnje svom suprugu. Lak i uz 42-postotni porast rizika, stopa automobilskih nesreća kod trudnica je niža nego kada su u pitanju muškarci njihove dobi”, savjetovao je Donald Redelmeier s Istraživačkog instituta za kliničke evaluacijske znanosti u Torontu, voditelj studije.

Njegov je tim analizirao podatke 500.000 Kanađanki koje su rodile između 2006. i 2011. godine, s osvrtom na stopu njihovih ozbiljnijih automobilskih nesreća koje su rezultirale prevrtanjem ili prijamom u bolnicu.

“Akumulacija fizioloških promjena trudnoće plus stres mogu rezultirati umorom ili otežati vožnju. Kako njihova tijela još nisu prošla vanjske znakove promjena kasne trudnoće, i dalje obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti bez da shvaćaju kako su njihove vještine vožnje oslabjele. To je samo spekulacija, ovom studijom ne možemo dospjeti do mehanizma”, objasnio je voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Canadian Medical Association Journal.

Savjeti za trudnice za volanom

Stručnjaci donose nekoliko savjeta: pazite na ograničenje brzine, znakove za zaustavljanje, pravilo desne strane, umanjite distrakcije, nemojte koristiti mobitel i nosite pojas – nošenje pojasa vas štiti ako se dogodi nesreća, a to štiti i vašu bebu!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo