Zdravlje

Zdravlje

Cigarete pogoršavaju menstrualne grčeve

Ako su vaši menstrualni bolovi izraženi, pokušajte se riješiti ionako loše navike pušenja. Naime, australski stručnjaci tvrde kako cigarete pogoršavaju menstrualne bolove.

U odnosu na nepušačice, žene koje su pušile imale su teže menstrualne grčeve, a njihova se bol pojačavala s većim brojem popušenih cigareta dnevno, tvrde australski istraživači. Pratili su preko 9000 žena kroz razdoblje od 13 godina, a ispitanice su na početku studije bile stare između 18 i 23 godine. Usporedno sa ženama koje nikada nisu pušile, rizik od kronično bolnih mjesečnica (mjesečnice koje su u 70 do 80 posto slučajeva bolne) bio je 33 posto viši u bivših pušačica te 41 posto viši u aktivnih pušačica.

Točan način na koji cigarete intenziviraju menstruačne grčeve nije u potpunosti jasan, no moguće je posrijedi manji dotok kisika u maternicu. “Znamo da pušenje uzrokuje vaskokonstrikciju, tj. stezanje krvnih žila. Kada se to dogodi u maternici, javi se bol”, objasnila je dr. Jennifer Leighdon Wu za agenciju Reuters, koja nije bila uključena u istraživanje.

Studija je objavljena u časopisu Tobacco Control.

Kako olakšati bol menstrualnih grčeva?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo