Zdravlje

Zdravlje

Dodijeljene Avonove nagrade “Progovori protiv nasilja u obitelji”

Ovogodišnja Svjetska konferencija o skloništima za žene (2nd World Conference of Women’s Shelters), kojoj je cilj umrežavanje vodećih stručnjaka u svijetu te razmjena iskustava u svrhu zaštite žena i zaustavljanja nasilja nad njima, održala se od 28. veljače do 1. ožujka u organizaciji NNEDV-a (National Network to End Domestic Violence) u Washingtonu u SAD-u. Avon i Avonovu Zakladu za žene, kao vodeće partnere konferencije, u Washingtonu su predstavljale Avonova ambasadorica i počasna predsjednica Avonove Zaklade za žene Reese Witherspoon te Andrea Jung, predsjednica Uprave i izvršna direktorica Avona, koje su pred više od 1.400 odvjetnika, aktivista i vodećih stručnjaka za obiteljsko i seksualno nasilje iz 96 zemalja diljem svijeta dodijelile nagrade Avon Communications Award za najbolje kampanje nevladinih organizacija u sklopu programa Progovori protiv nasilja u obitelji (Speak Out Against Domestic Violence). Osim toga, najavljeno je i deset novih donacija Avonovog globalnog fonda Believe (Avon Global Believe Fund) kojima se nastavlja borba protiv nasilja nad ženama.

Predavanjima, radionicama i prezentacijama ovogodišnje konferencije prisustvovali su i predstavnici više od 20 zemalja u kojima Avon posluje, a među njima su bile i Lucija Josipović, Avonova voditeljica oglašavanja i odnosa s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju, te Anamarija Matanović, koordinatorica projekata Udruge Brod. Kao počasni gost, na konferenciji je govor održao i bivši američki predsjednik Bill Clinton koji je prije gotovo 18 godina potpisao Violence Against Women Act i time dao veliki doprinos borbi protiv nasilja nad ženama.

“Kao majka, kćer i sestra, ne mogu prihvatiti činjenicu da će jedna od tri žene tijekom svog života postati žrtvom obiteljskog nasilja.

Ponosna sam što sam počasna predsjednica Avonove Zaklade za žene, organizacije koja posjeduje svijest i hrabrost uhvatiti se u koštac s tihom epidemijom nasilja nad ženama diljem svijeta. Nagrade Avon Communications Award koje imam čast dodijeliti pokazuju da je obiteljsko nasilje univerzalni problem koji pogađa žene bilo kojeg staleža, rase ili nacionalnosti”, izjavila je Reese Witherspoon, Avonova ambasadorica i počasna predsjednica Avonove Zaklade za žene.

Nagrade Avon Communications Award utemeljila je Avonova Zaklada za žene kao dio programa Progovori protiv nasilja u obitelji (Speak Out Against Domestic Violence) u sklopu kojeg je za borbu protiv nasilja nad ženama dosad donirano približno 40 milijuna dolara. Na ovogodišnjoj konferenciji nagrađene su četiri najbolje komunikacijske kampanje i programi nevladinih organizacija koji su, u sklopu programa Progovori protiv nasilja u obitelji, prepoznati kao najučinkovitiji u podizanju svijesti o potrebi suzbijanja nasilja nad ženama. Kroz globalno istraživanje, koje je utemeljila Avonova Zaklada za žene kako bi odredila snage i izazove u komunikacijskim kampanjama za borbu protiv obiteljskog nasilja, izabrano je 19 finalista, a nagrada Avon Communications Award dodijeljena je četirima projektima u različitim kategorijama (Women’s Aid, Ujedinjeno kraljevstvo; nagrada u kategoriji ‘Storytelling’ za kratki film Cut s Keirom Knightley, YWCA, Kanada; nagrada za inovativnu aplikaciju Safety Siren, Rwanda Women Network, nagrada u kategoriji ‘Break the Silence’ i Breakthrough, Indija; nagrada Global Award u kategoriji ‘Excellence in Communications’ za kampanju Ring the Bell!).

Slika nasilja nad ženama

  • Nasilje nad ženama globalna je epidemija razarajućih razmjera.
  • Približno će jedna od tri žene tijekom svog života biti pretučena, seksualno iskorištena ili na neki način maltretirana od strane partnera.
  • Jedna od pet žena i jedan od 10 muškaraca bili su žrtva seksualnog nasilja u djetinjstvu.
  • Udio žena koje su tijekom bračnog odnosa barem jednom doživjele psihičko ili seksualno nasilje, ili oboje, kreće se od 15 do 71 posto, u većini zemalja između 29 i 62 posto.
  • Nasilje od strane intimnog partnera praćeno je nizom zdravstvenih posljedica poput depresije, pušenja, gojaznosti, seksualnog ponašanja visokog rizika, zlouporabe droge i alkohola, neželjene trudnoće te povećanog rizika upuštanja u nasilje kao žrtva ili izvršitelj.
  • U 2004. godini, interpersonalno je nasilje dovelo do smrti 600.000 osoba diljem svijeta.

“Izrazito sam ponosna što smo imali priliku surađivati s ovako velikim brojem stručnjaka predanih borbi protiv nasilja nad ženama. Ovo je uistinu bilo sjajno iskustvo koje nas je oplemenilo novim znanjima i dalo nam bolji uvid u položaj žena diljem svijeta. Mi u Avonu Hrvatska ostajemo predani ovoj borbi i usmjerit ćemo sve snage kako bismo pomogli žrtvama obiteljskog nasilja”,tom je prilikom izjavila Lucija Josipović, Avonova voditeljica oglašavanja i odnosa s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo