Dr. Erden Radončić savjetuje zabrinute trudnice u vrijeme koronavirusa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dr. Erden Radončić savjetuje zabrinute trudnice u vrijeme koronavirusa

Shutterstock

Brojna su pitanja trudnica oko redovite kontrole trudnoće u vrijeme svake velike epidemije, pa tako i ove aktualne…

Što kaže struka?

Najprije nekoliko činjenica o onome što struka trenutno zna o utjecaju obitelji koronavirusa na trudnicu, ranu i kasnu trudnoću te novorođenče: Prema zadnjem izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih američkih država (CDC)  te Europske agencije za prevenciju bolesti, za sada nema jakih dokaza bilo kakvog ozbiljnog nepovoljnog učinka Covid-19 infekcije na samu trudnoću, bilo da je ona nastala prirodnim putem ili uz pomoć neke od metoda asistirane reprodukcije.

Iskustva s infekcijom koronavirusa u trudnoći, temelje se na razvoju i praćenje događaja epidemije SARS i MERS tijekom ranih 2000.-tih; ova iskustva govore o tome da infekcija koronavirusima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija samih trudnica koje zahtijevaju hospitalizaciju, a u najtežim slučajevima i intenzivnu njegu te respirator.

Prijenos virusa s majke na plod je vrlo niska

Oba sindroma mogu dovesti do smrti trudnice u vrlo malom, ali ipak značajnom broju slučajeva, mada specifični čimbenici rizika oko utjecaja samog virusa na trudnoću nisu poznati.

Od opisanih komplikacija tijekom Covid infekcije u trudnoći značajne su zastoj u rastu ploda, prijevremeni porođaj, češće potreba za intenzivnom njegom, spontani pobačaji i perinatalna smrt novorođenčeta. Važno je spomenuti da sve navedene moguće komplikacije nisu posebno značajne samo za skupinu koronavirusa, te da je u odnosu na neke druge zarazne bolesti prijenos virusa s majke na plod zapravo vrlo niska.

Ginekolog otkriva kako prepoznati prve znakove trudnoće

Podatke treba tumačiti s oprezom

Nekoliko opisanih slučajeva Covid-19 pozitivnih rodilja koje su na svijet donijele djecu s negativnim nalazima na virus potvrđuju da trudnoća može proći bez komplikacija do samoga kraja čak i u inficiranih majki. Također, postoje već i prva iskustva prijevremeno rođene djece od majki pozitivnih na Covid-19, te jedan slučaj inficiranog novorođenčeta za koje se i dalje sa sigurnošću ne može reći da se radi o vertikalnom (majka-beba) prijenosu virusa.

Ove podatke, mada vrlo ohrabrujuće u ovome času, treba i dalje uzimati s dozom rezerve obzirom da govore o ipak premalom broju slučajeva u kojima se radi ponajviše o trudnicama iz kasnije faze te ih treba tumačiti s oprezom.

Skupina trudnica s povećanim rizikom od zaraze  

Trenutni je stav da trudnice treba smatrati i pratiti kao da su visokorizičan dio populacije tijekom trenutne epidemije s varijantom virusa uz kritičko razumijevanje potencijalnih rizika i dobrobiti raspoloživih načina liječenja.

Posebna skupina trudnica koje imaju povećane rizike za infekciju, poput trudnoće komplicirane dijabetesom, hipertenzijom ili kroničnim bolestima – vode se s pojačanim nadzorom, minimalnim brojem potrebnih pregleda te posebno strogim principima samoizolacije u kućnim ili bolničkim uvjetima

Uzevši u obzir nezrelost imunosnog sustava kod novorođenčadi te za sada još uvijek nedovoljnog poznavanja mogućnosti vertikalne transmisije s majke na dijete, novorođena djeca su posebno ugrožena skupina.

U odsutnosti infekcije kod majke, dojenje se ne prekida prema iskustvima, a u ostalim situacijama; izdajanje i prokuhavanje mlijeka (većina virusa se vrlo brzo neutralizira na >56C), te posebna zamjenska mlijeka su prvi izbor kod svake pa i Covid infekcije.

Je li spirala najbolji oblik kontracepcije?

Savjeti za trudnice i preventivni postupci

Ako uzmemo u obzir sve navedeno, preostaju nam jedino opće mjere predostrožnosti u trudnoći kao i izvan nje te pomno praćenje pojedinih učinaka virusa u odnosu na specifičnu dob trudnoće (I, II i III tromjesečje), učinak različitih terapijskih mogućnosti, individualne razlike u imunološkoj reaktivnosti trudnica te, vrlo važno, postojanje drugih, dodatnih rizika općeg zdravlja trudnica.

Autor: Dr. sc. Erden Radončić, dr. med, ravnatelj Poliklinike Repromed i subspecijalist humane reprodukcije

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo