Zdravlje

Zdravlje

Estrogenska hormonska terapija povećava rizik od astme

Hormonska nadomjesna terapija (HRT) estrogenom, može povećati rizik za razvoj astme nakon menopauze, nagovijestilo je veliko istraživanje objavljeno u časopisu Thorax.

Autori studije temelje svoja otkrića na rezultatima ispitivanja u koje je bilo uključeno gotovo 58 tisuća žena. Sve su one svjedočile o upotrebi HRT-a i razvoju simptoma astme. Treba naglastiti kako niti jedna žena nije imala astmu kad su nastupili simptomi menopauze.

kU usporedbi sa ženama koje nikada nisu koristile hormonsku nadomjesnu terapiju, žene koje su ju primjenjivale imale su 21 posto veću šansu za razvoj astme.

Hormonsku nadomjesnu terapiju estrogenom koristi gotovo jedna od 10 žena s prirodnom menopauzom i jedna od četiri žena s menopauzom induciranom kirurškim putem.

Rizik od astme je bio značajan jedino među ženama koje su koristile samo estrogen. Među tim pripadnicama nježnijeg spola, cjelokupan rizik za astmu je bio 54 puta viši nego među damama koje nikada nisu koristile HRT.

Prijašnja su istraživanja nagovijestila kako ženski hormoni mogu imati ulogu u razvoju i jačini astme. Težina simptoma je također varirala kroz menstrualni ciklus i tijekom trudnoće, dok je incidencija bolesti opadala nakon menopauze, osim među ženama koje su se jako udebljale, naglasili su autori.

 

 K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo