Zdravlje

Zdravlje

Izliječite cistitis jednom zauvijek

Upala mokraćnog mjehura mnogim je ženama prava muka. Kako biste je se napokon riješili, nakon posjeta liječniku i eventualne terapije antibioticima posegnite i za biljem.

Pečenje, stalna potreba za mokrenjem, bolovi, osjećaj težine u donjem dijelu trbuha samo su neki od najčešćih simptoma upale mjehura. Ovu neugodnu infekciju uzrokuju bakterije i virusi i gljivice, a simptomi mogu biti toliko intenzivni da ugrožavaju uobičajeni ritam života.

Tradicionalna medicina upalu mjehura liječi antibioticima, ali iako su oni nezamjenjivi u liječenju uroloških upala, pomoći može i alternativna medicina koja nudi velik izbor biljnih lijekova.

kUblažite prve simptome

Neugodni simptomi upale mjehura, kao što su stalni bolovi i pečenje, mogu se ublažiti pomoću nekih biljaka:

Melisa ublažava grčeve

Pijte dvije do tri šalice čaja melise dnevno ili uzmite 40 kapi prirodne otopine nakon glavnih obroka i uvečer prije spavanja. Po potrebi se može uzeti i kad osjetite grčeve.

Ekstrakti crnog ribiza ili brusnica

Umanjuju upalne procese koji se često javljaju s upalom mjehura. Listovi ribiza imaju blaga diuretska i laksativna svojstva, ali djeluju dobro i protiv upala i bolova. Preporučuje se uzimanje 50 kapi u malo vode dva puta na dan, ujutro nakon buđenja i u rano poslijepodne.

Brusnice

Osim što djeluju protuupalno na mokraćne puteve, djeluju i antiseptički, pa mogu zamijeniti medvjetku. Za razliku od medvjetke, brusnice djeluju blago i ne nadražuju želudac, pa su idealan lijek u slučaju dugotrajnog liječenja, osobito kod upala s recidivom.
Osim što smanjuju ponovno javljanje upala, brusnice reguliraju prohodnost crijeva i tako pomažu kod zatvora, druge česte smetnje kod upale mjehura. Koristi se otopina dobivena od mladica biljke, 40 kapi u malo vode, dva puta dnevno, barem pola sata prije i nakon jela.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo