Zdravlje

Zdravlje

Je li loše za zdravlje nositi sportsku grudnjak cijeli dan? Evo što kažu stručnjaci

Shutterstock

Mogu li sportski grudnjaci naštetiti zdravlju?

Puno se toga promijenilo od prošle godine, pa su nam kuće postale i radno mjesto, teretana i restoran.

Fine haljine i vestice smo zamijenili trenirkama i tajicama, a uz to većina žena je grudnjak zamijenila onom sportskom verzijom. Vjerojatno ni njega ne bi oblačile da svaki dan ne moraju prisustvovati barem jednom zoom sastanku. Neki stručnjaci će tvrditi da nema ništa loše ako se grudnjak uopće ne nosi, a dobra zamjena je i sportski grudnjak.
Na prvi pogled, nošenje sportskog grudnjaka cijeli dan se čini kao dobro rješenje. Tu su tvrdnje da je sportski grudnjak odličan jer će podržavati oblik vaših grudi i upijati znoj.
Trebamo li nositi sportske grudnjake cijeli dan ili ne? Što će se dogoditi ako ga nosimo cijeli dan? Evo što kažu stručnjaci.

Ugodni su i odlična su podrška grudima

Postoji razlog zašto su sportski grudnjaci napravljeni tako da se koriste pri intenzivnom treningu, trčanju ili podizanju utega, a dizajnirani su kako se vaše grudi ne bi micale skupa s vama tijekom treninga. Sve to „kretanje“ grudi može utjecati na opuštanje vezivnog  tkiva, a tako i utjecati na promjenu izgleda.

Pojačano se znojite i debljate, a muči vas i gubitak mišića? Sve su to simptomi muške menopauze

Grudi se sastoje od ligamenta i tkiva, pojasnila je  Jené Luciani Sena, stručnjakinja za grudnjake, te dodala kako svaki naš pokret gore ili dole pridonosi i rastezanju tog dijela tijela, a većina žena jasno je ne želi obješene grudi. Osim što podržavaju grudi, spriječit će i rastezanje kože.

Nisu toliko udobni ako ih nosite cijeli dan

Uz sve navedeno, valjalo bi spomenuti da ako se prečesto i predugo nose, mogu postati neudobni. Problem je da je većina sportskih grudnjaka jako uska, za što se tvrdi da može utjecati na slabljenje mišića leđa, a može uzrokovati i bol u vratu i utjecati na držanje.
“Nije nikada pametno nositi nešto što je preusko cijeli dan“, dodaje Luciani Sena te dodaje kako preuski grudnjaci mogu pritiskati i limfni sustav.

Vjerovali ili ne, nošenje sportskog grudnjaka cijeli dan može voditi i do problema s kožom, infekcija  i osipa. Ovo se odnosi na sve grudnjake pa je važno znati odabrati pravu veličinu.

Ukratko – ne nosite ga cijeli dan

Kako nošenje preuskog grudnjaka cijeli dan nije dobro, dozvolite grudima da se malo odmore. Luciana Sena navodi kako bi čvrst grudnjak trebalo skinuti nakon vježbanja, a tijekom dana nositi, ako baš morate, pamučne i mekanije modele.

Kako odabrati pravi grudnjak?

Najveća je greška krivi odabir veličine grudnjaka, a ona utvrđuje dubinu košarica, opseg i dužinu naramenica. Ako žena nosi pogrešnu veličinu niti jedan od ovih parametara neće biti dobar. Druga greška je kriva veličina košarica, kojih je puno i svaka odgovara određenom obliku grudi. Svima savjetujem da si uzmu vremena i isprobaju nekoliko modela pri kupovinu, a osoblje u trgovini će uvijek rado pomoći znanjem i savjetima.“,  pojašnjava Maja Nedič, kreatorica u Lisci.

Upute za mjerenje veličine

  A:  prsni opseg
  B:  podprsni opseg

Određivanje prave veličine grudnjaka

Najprije odredimo osnovnu veličinu, koja se temelji na podprsnom opsegu B.
Mjerimo preko leđa u visini leđnog izreza i naprijed ispod grudnog nabora. Tako dobijemo osnovne veličine: 65, 70, 75, 80, 85 i tako dalje. Određene su tako da odgovaraju i opsegu 2 centimetra manjem i 2 centimetra većem od označenog. To znači da na primjer veličina 80 odgovara izmjerenom opsegu 78-82 centimetra ispod grudi.

Potom izmjerimo prsni opseg A. Krojački metar postavimo preko leđa u visini leđnog izreza (na mjestu gdje se grudnjak obično zakopčava) pa preko prsnih bradavica do prsne kosti – do udubine među grudima.

Znate li uopće što višak masnog tkiva radi vašem tijelu? Evo i tri načina kako ga se riješiti

Tu mjeru potom usporedimo s ranije izmjerenim opsegom ispod grudi:
ako je prsni opseg veći od potprsnog opsega za 12-14 centimetara, vjerojatno odgovaraju košarice A,

  • ako je veći za 14-16 centimetara, košarice B,
  • ako je veći za 16-18 centimetara, košarice C,
  • ako je veći za 18-20 centimetara, košarice D,
  • ako je veći za 20-22 centimetara, košarice E, odnosno
  • ako je veći za 22-24 centimetara, košarice F. 

Ako je, dakle, opseg pod grudima 80 centimetara, a prsni opseg između 96 i 98 centimetara, potrošačici najvjerojatnije odgovara grudnjak s oznakom veličine 80C.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo