Zdravlje

Zdravlje

Kako se pripremiti za prvi spolni odnos nakon poroda?

Foto: shutterstock

Nakon poroda se spolna želja kod većine žena javlja već za 3-4 tjedna, ali većina parova se odlučuje na spolni odnos nakon 7-8 tjedana.

Kako beba raste, postaje sposobnije za preživljavanje i žena se postupno opušta i ponovno postaje zainteresirana za intimniji odnos.

Evo nekoliko preporuka kako se pripremiti za prvi spolni odnos nakon poroda:

1. Djetetu se neće ništa dogoditi ako ga dva sata na dan čuva neka druga osoba, a to vrijem provede opuštajući se s partnerom u razgovoru, šetnji, masaži ili intimnosti .

2. Strah izaziva napetost zdjeličnih mišića što pojačava osjet boli, bol izaziva dodatan strah i gubitak interesa te tako ulazimo u začarani krug. Opustite se.

3. Vježbama za jačanje zdjeličnih mišića ubrzava se oporavak, pojačava se potpora spolnim organima i sprečava pojava smetnji mokrenja, ali se istovremeno vježba opuštanje mišića, što je bitno za smanjenje osjeta boli tijekom spolnog odnosa.

4. Više vremena treba provesti u predigri jer je i više vremena potrebno za vlaženje stidnice i rodnice. Može se pripomoći lubrikantima na bazi vode.

5. Pri prvim spolnim odnosima nakon porođaja treba odabrati položaje u kojima je manja penetracija ili u kojima žena može kontrolirati dubinu penetracije.

Saznajte koja 4 faktora uzrokuju gubitak seksualne želje nakon poroda

Kada je vrijeme za prvi spolni odnos nakon poroda carskim rezom?

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo