Kako se vagina mijenja od tridesete do šezdesete godine? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako se vagina mijenja od tridesete do šezdesete godine?

Ako nemate naviku pregledavati svoje intimne dijelove, možda niste svjesni činjenice da se vaša vagina mijenja kako starite, baš kao i ostatak tijela…

Naravno, svaka žena – i svaka vagina – je drugačija, no evo što možete očekivati;

Tridesete

Ako koriste godinama kontracepcijske pilule, možete primijetiti suhoću rodnice. Kako one sprečavaju ovulaciju, tako i umanjuju vlažnost svakog mjeseca u tom periodu. Ako ste rodile, možete primijetiti da su stidne sune promijenile boju i sada su tamnije. Iako si mišići vagine sposobni vratiti se u normalnu nakon poroda, može se dogoditi opuštanje mišića zbog težeg poroda. Kako bi izbjegli inkontinenciju, obavezno vježbajte mišiće zdjeličnog dna.

Spriječite inkontinenciju ovim vježbama za zdjelično dno

Četrdesete

Ako godinama brijete ili čupate dlačice na tom području sada možete primijetiti promijene u pigmentaciji kože. Dlačice postaju tanje, a to se može prepisati procesu starenja. Pad estrogena signalizira početak menopauze pa možete imati problema sa suhoćom rodnice i promjenama u vidu opuštanja mišića.

Pedesete

Tijekom menopauze možete primijetiti najviše promjena. Manjak estrogena vodi do tanje, manje elastične i suhe vagine, što može otežati seksualne odnose. Mijenja se i pH rodnice, što je također posljedica pada estrogena. To može uzrokovati infekcije zbog bakterija koje se „nasele“ u tom području.

Pet stvari koje žene ne smiju raditi nakon seksa

Šezdesete

Valovi vrućine i znojenje mogu potrajati i nekoliko godina, a nakon nje se stanje vagine pogoršava. Oko 50 do 60% žena se žali na suhoću vagine. U šezdesetim godinama, seks može biti problematičniji i uzrokovati nelagodu. Žene u postmenopauzi također mogu doživjeti ozbiljne promjene, kao što je prolaps vezivnog tkiva koje drže maternicu, grlić maternice, pa čak i crijeva Ako je situacija ozbiljna, potrebno se konzultirati s liječnikom.

A.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo