Kontracepcijsko cjepivo utječe na gubitak koštane mase

cjepivo-lijecnik1

Kontracepcijsko sredstvo medroksiprogesteron acetat ili "Depo-provera", može smanjiti gustoću kostiju, posebice u području donjeg dijela kralješnice i kukova. Gubitak se povećava ako žena puši, ne uzima dovoljno kacija, i ako nije nikada rodila - pokazalo je istraživanje sveučilišta Teksas.

"Depo- provera" se daje injekcijom svaka tri mjeseca i relativno je učinkovit i jednostavan način kontracepcije. Iako su neka istraživanja pokazala kako se, po prestanku korištenja "depo provere", koštana masa često obnavlja, za sada nije sigurno radi li se o potpunoj obnovi.

OsteoporozaDvogodišnja studija uključila je 95 pacijentica koje su primile kontraceptivno cjepivo, a 45 njih je izgubilo 5 posto koštane mase u donjem dijelu leđa i kukovi. Ispitanice koje su pušile bile su pod četiri puta većim rizikom od ovakvog gubitka koštane mase, nego one koje nisu pušile.

Žene koje su izgubile najmanje pet posto koštane mase u kralješnici ili kuku, dnevno su prosječno unosile oko 484 mg kalcija, a preporučen djevni unos je 1.000 mg. Također, žene koje su prethodno barem jednom rodile, bile su pod manjim rizikom od gubitka koštane mase nego one koje nisu rađale.

"Gubitak koštane mase problem je koji muči sve žene, a posebice one koje koriste ovu metodu zaštite", rekla je autorica studije, doktorica Abbey Berenson, profesorica ginekologije i direktorica Centra za interdisciplinarna istraživanja ženskog zdravlja na sveučilištu Texas Medical Branch.

Više od dva milijuna Amerikanki koristi ovo kontraceptivno sredstvo. Studija je objavljena u časopisu Obstetrics & Gynecology.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!