Zdravlje

Zdravlje

Kristina Kralj: Uz prijateljicu Nelu sam lakše preboljela rak vrata maternice

Prekriži rak vrata maternice
Od raka vrata maternice u Hrvatskoj godišnje oboli više 400 žena. Dio crne statistike, prije nešto više od godinu dana, postala je i 34-godišnja Kristina Kralj.

Iako je ova vedra i vesela mlada žena danas zdrava „k´o dren“, bez oklijevanja priznaje kako bi dan u kojem je saznala da ima rak vrata maternice najradije bi izbrisala iz pamćenja.

„Doživjela sam strašan šok. Moram priznati kako mi se u tom trenutku srušio cijeli svijet. Nisam plakala, već sam jednostavno ostala bez daha. Jer, ništa vas ne može pripremiti na liječnikovu rečenicu: „vi imate zloćudni karcinom“, prisjeća se Kristina.

Da se rak vrata maternice može nečujno „prišuljati“ svakoj ženi potvrđuje i Kristinin slučaj. Ona je naime, oboljela unatoč redovitim PAPA testovima i ginekološkim pregledima.

„Moram naglasiti kako niti u jednom trenutku nisam posumnjala da bi upravo mene mogao zadesiti rak vrata maternice. Nisam imala nikakve simptome bolesti, redovito sam posjećivala ginekologa, nisam promiskuitetna i prakticiram odgovorno spolno ponašanje. Naravno da sam se upitala: „kako se to moglo dogoditi upravo meni?”, priča nam.

Za nepovoljnu je dijagnozu Kristina saznala nakon povratka s putovanja, kada je odlučila obaviti redoviti ginekološki pregled i PAPA test. Već su rezultati prvog obriska pokazali kako nešto nije uredu. Uslijedio je i drugi PAPA test, a potom i biopsija koja je otkrila pravo stanje stvari.

k      Kristina Kralj (desno) s prijateljicom Nelom

„Deset dana nakon postavljene dijagnoze već sam bila na operacijskom stolu. Ipak, moram naglasiti kako me zadesila sreća u nesreći. Naime, karcinom nije probio membranu pa su mi odstranjeni samo grlić i vrat maternice. Dakle, prošla sam bez kemoterapije što je sjajno. Moj slučaj dokazuje važnost redovitih odlazaka ginekologu. Jer da sam odgađala pregled, moja bi dijagnoza bila puno teža“, kaže Kristina. 

Njenu su dijagnozu, teže i od nje same, podnijeli članovi obitelji. Cijela je situacija najviše pogodila Kristininu majku koja je prije 18 godina upravo zbog karcinoma izgubila supruga, Kristininog oca.

„Obitelj mi je u svakom trenutku pružala neizmjernu podršku. I mama i brat su cijelo vrijeme bili uz mene. Uvjeravali su me kako će sve biti uredu. Veliku je ulogu u mom izlječenju odigrala najbolja prijateljica Nela s kojom se družim još od vrtićkih dana. Ona je tijekom najtežeg perioda u moj život unosila puno smijeha i vedrine i na tome ću joj biti zahvalna do kraja života. Podršku mi je u tim trenucima pružala i Almenka Balenović iz udruge “Sve za nju!“. Svojim mi je savjetima pomogla da se lakše nosim s dijagnozom raka vrata maternice“, prisjeća se mlada žena.

Iako je bila okružena sjajnim prijateljima i članovima obitelji, treba reći kako se Kristina ne bi uspjela izvući iz ralja bolesti da nema optimističan pogled na život. Jer, ova se mlada žena niti u jednom trenutku nije predala.

„Veliki sam optimist. Želim iskoristiti ovu priliku i poručiti svim djevojkama i ženama da ne zanemaruju odlazak na redovite ginekološke preglede i PAPA testove. Jer, zdravlje je ipak najvažnije. A ako i postanete dio crne statistike, želim vas zamoliti da vjerujete svom liječniku jer on želi samo najbolje za vas. Odgovorno tvrdim da me liječnik koji me operirao spasio!”, zaključila je naša sugovornica.

Kakvi su Kristinini planovi za budućnost? Ova mlada žena, za početak, planira nastaviti putovati europskim i svjetskim metropolama s najdražom prijateljicom Nelom. Ipak, najveća joj je želja jednog dana postati majkom. Kristina je uvjerena kako će joj, unatoč bolesti kroz koju je prošla, ova želja biti uslišana. Jer kad nešto zaista jako želiš, cijeli svijet se uroti da ti u tome i pomogne.

K. Ramić


www.CervicalCancerPetition.eu

Ususret Europskom tjednu borbe protiv raka vrata maternice

 

 kkk

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo