Zdravlje

Zdravlje

Majčinstvo štiti od samoubojstva!

Ako je vjerovati rezultatima najnovijeg istraživanja u koje je bilo uključeno preko milijun Tajlanđanki, podizanje djece pomaže u zaštiti žena od samoubojstva.

Naime, stopa suicida je, kod sudionica istraživanja, opadala kako se broj djece o kojima su se žene morale brinuti povećavao, objavili su znanstvenici u časopisu Canadian Medical Association Journal.

k“Mi liječnici smo na kliničkoj razini već odavno bili upoznati s ovakvim rezultatima, iako oni nisu nikada bili statistički ili empirijski potvrđeni”, rekao je američki psihijatar dr. Jon Shaw. 

Očito je da su žene, koje se još uvijek brinu za djecu, izložene manjem riziku od samoozljeđivanja ili samoubojstva. Zašto je tome tako? Majke, kažu stručnjaci, ulažu puno emocionalne energije u odgoj. Stoga ubojstvo, na vrlo složen način, znači “ubijanje” vlastite djece koja gube majčinsku ljubav.

Međutim, dobra je vijest da se zaštitni učinak potomstva proteže i na očeve, rekao je dr. Shaw.

U usporedbi sa ženama koje su imale jedno dijete, dame s najmanje dvoje mališana su imale 39 posto manju šansu za počinjenjem samoubojstva. Žene s troje ili više djece imale su čak 60 posto manju sklonost za oduzimanjem vlastitog života od žena sa samo jednim dijetom.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo