Mamografija otkriva rak dojke! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Mamografija otkriva rak dojke!

Mamografija je jedna od osnovnih dijagnostičkih metoda u otkrivanju neopipljivog raka dojke.

mr. sc. Ljerka Eljuga

Mamografija i dalje ostaje nezaobilazna radiološka metoda u otkivanju tumora dojke i dvije godine prije nego postanu palpabilni (opipljivi). Da bi mamografija bila učinkovita potrebno je zadovoljiti mnoge kriterije koji su svi podjednako važni, naglašava dr. Ljerka Eljuga, onkologinja i ravnateljica Poliklinike Eljuga.

Osnovi preduvjet je kvaliteta mamografskog uređaja , zatim tehnički dobro provedeno snimanje od strane inženjera medicinske radiologije i naravno sposobnost liječnika da precizno interpretira nalaz.

Mamografijom je moguće otkriti karcinom dojke već od 5-6 mm kao i promjene koje se uočavaju samo ovom metodom pregleda i koje mogu biti jedini znak bolesti kao što su nakupine mikrokalcifikata.

Nedavno je dr. Richard C.Wender iz ACS (Američkog onkološkog društva-American Cancer Society) recenzirao sve studije koje su istraživale vrijednost mamografije i zaključio je da ona sigurno smanjuje 15 posto smrtnost žena u mlađoj, a 20 posto u starijoj dobi.

Specifična i početna vrsta tumora dojke tzv. DCIS (duktalni karcinom in situ), a smatra se i prekancerozom, otkriva se jedino mamografijom i ne može se sa sigurnošću znati da li će se jednog dana proširiti izvan mliječnog kanalića.

Mišljenja sam da mamografiju ne smijemo zapostaviti kao jednu od važnih dijagnostičkih metoda (uz ultrazvuk i magnetsku rezonancu), ali isto tako mislim da je ne treba raditi prečesto kao što su ranije bile preporuke (čak svake godine nakon 40. godine) naglašava dr. Eljuga.

Autor teksta: Domagoj Jelić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo