Zdravlje

Zdravlje

Menopauza i valunzi: znate li kako si pomoći?

Naleti vrućeg zraka za mnoge se žene u menopauzi pravo mučenje. Prema statistikama, polovica žena u menopauzi bori se s naletima vrućeg zraka, a otprilike jedna trećina ima čak deset epizoda valunga svakog dana!

Naleti ili napadaji vrućine, tzv. valunzi, simptom su menopauze koji mogu u velikoj mjeri utjecati na kvalitetu života žena. Iznenadni osjećaji rastuće vrućine su često udruženi s neugodnim znojenjem, koje može biti toliko obilno da žene moraju promijeniti odjeću. Osim što izazivaju nelagodu, valunzi mogu ozbiljno štetiti kvaliteti sna. Prema statistikama, polovica žena u menopauzi bori se s naletima vrućeg zraka, a otprilike jedna trećina ima čak deset epizoda valunga svakog dana!

Nažalost, valunzi se ne mogu u potpunosti pobijediti, no postoje određene navike koje se tiču stila života kojima možete na njih utjecati i ublažiti njihovu pojavu. Nema nikakvog pravila koliko dugo traju: kod nekih žena će njihovi simptomi oslabjeti s vremenom, a kod drugih će ostati prisutni godinama.

Osnovno je: izbjegavajte sigurne okidače valunga:

  • stres
  • konzumaciju alkohola
  • kofein
  • začinjenu hranu
  • usku odjeću od materijala koji potiču znojenje
  • cigarete.

Savjet u borbi protiv valunga: smršavite

Američki istraživači Sveučilišta u Pittsburghu svim ženama koje muku muče s ovim simptomom menopauze savjetuju: probajte smršavjeti! Naime, dodatno masno tkivo i dodatni estrogen koji ono stvara otežavaju simptome menopauze.

Drugi američki tim znanstvenika dokazao je kako zamišljanje određenih prizora koje povezujemo s hladnoćom za vrijeme hipnoterapije može značajno smanjiti pojavu valunga.

Njihovi rezultati upućuju kako se zamišljanjem prizora aktiviraju područja u mozgu koja se u stvarnosti aktiviraju za vrijeme pravog iskustva. Prema tome, žena koja zamisli da se nalazi na nekom hladnom, osjetit će to zahlađenje, a ne vrućinu valunga, tvrde psiholozi i neuroznanstvenici američkog Sveučilišta Baylor.

Kako biste osigurali i stvarno nižu temperaturu oko sebe, redovito prozračujte prostorije u kojima boravite – pogotovo spavaću sobu. Nosite slojevitu odjeću, kako biste lako i brzo mogli skinuti suvišne dijelove.

Svakodnevno se bavite nekim oblikom tjelesne aktivnosti. To ne mora nužno biti tečaj zumbe, aerobika ili slične intenzivne aktivnosti: dovoljno je žustro šetati 30 minuta dnevno. Plešite, plivajte, vozite bicikl…

Mnoge se žene okreću hormonskoj nadomjesnoj terapiji kako bi ublažili pojavu valunga, ali i drugih simptoma menopauze, poput vaginalne suhoće ili promjena raspoloženja. Kratkoročno uzimanje ove terapije sa sobom može dovesti i do komoplikacija, poput krvnih ugrušaka ili upala žučnih kamenaca, stoga se obavezno dobro posavjetujte sa svojim liječnikom.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo