Menopauza - koji su najčešći uzroci i simptomi te kako ih ublažiti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Menopauza – koji su najčešći uzroci i simptomi te kako ih ublažiti

Femisol menopauza

Menopauza je završetak reprodukcijskog ciklusa žene, period kada dolazi do prestanka menstruacije.

Obično se javlja prirodno, najčešće nakon 45 godina. Razdoblje menopauze specifično je i izazovno razdoblje u životu žene kako fizički tako i psihički zbog brojnih promjena koje nastaju.

Uzroci menopauze mogu biti:

Prirodno opadanje reproduktivnih hormona

Kako se žena približava kasnim tridesetima, jajnici počinju stvarati manje estrogena i progesterona – hormona koji reguliraju menstruaciju. U četrdesetim godinama menstruacija može postati duža ili kraća, teža ili lakša, i manje ili više učestala, sve dok na kraju – u prosjeku, do 51. godine – jajnici prestanu stvarati jajašca te dolazi do gubitka mjesečnice.

Histerektomija

Histerektomija je zahvat uklanjanja maternice, ali ne i jajnika i obično ne uzrokuje trenutnu menopauzu. Iako žena više nema mjesečnice, jajnici i dalje oslobađaju jajašca i stvaraju estrogen i progesteron. Histerektomski zahvat kojim se uklanjaju i maternica i jajnici uzrokuje trenutnu menopauzu. Mjesečnica prestaje odmah te se pojavljuju valunzi i ostali simptomi menopauze koji mogu biti i ozbiljni, jer se ove hormonalne promjene događaju naglo, a ne kroz nekoliko godina.

Kemoterapija i terapija zračenjem

Ove terapije liječenja raka mogu izazvati menopauzu, uzrokujući simptome poput valunga tokom ili ubrzo nakon tijeka liječenja. Zastoj menstruacije (i plodnosti) nije uvijek trajan nakon kemoterapije.

Prijevremena ovarijska insufijencija (POI)

Oko 1 posto žena doživi menopauzu prije 40. godine (preuranjena menopauza). Uzrok menopauzi može biti posljedica prijevremene ovarijske insufijencije – kad jajnici ne uspiju proizvesti normalnu razinu reproduktivnih hormona. Uzroci mogu biti genetski čimbenici ili autoimune bolesti, no često se ne može pronaći uzrok. Za žene koje pate od POI obično se preporučuje hormonska terapija barem do prirodne dobi menopauze kako bi se zaštitili mozak, srce i kosti.

Simptomi menopauze

Većina žena koje se približavaju menopauzi pati od povremenih napadaja vrućine takozvanih valunga. Valunzi počinju iznenadnim osjećajem topline koji se širi gornjim dijelom tijela, često uz crvenilo i znojenje. Jačina i učestalost valunga nije kod svih žena jednaka.

Uz valunge najčešći simptomi menopauze su:

 1. Zakašnjela ili izostala menstruacija
 2. Vaginalna suhoća
 3. Bolne grudi
 4. Potreba za češćim mokrenjem
 5. Problemi sa spavanjem
 6. Emocionalne promjene
 7. Suha koža, oči ili usta
 8. Umor
 9. Depresija
 10. Ubrzan rad srca
 11. Glavobolje
 12. Bolovi u zglobovima i mišićima
 13. Debljanje
 14. Gubitak kose
 15. Promjene libida (seksualni nagon)

Što se događa tijekom menopauze?

Prirodna menopauza odvija se sporo i obuhvaća tri razdoblja:

 1. Perimenopauza, ova faza obično započinje nekoliko godina prije menopauze, kada jajnici polako stvaraju manje estrogena. Perimenopauza traje do menopauze, točke u kojoj jajnici prestaju ispuštati jajašca. U posljednje dvije godine perimenopauze razina estrogena pada znatno brže te mnoge žene imaju simptome menopauze.
 2. Menopauza, je razdoblje kada je od posljednje menstruacije prošlo godinu dana. Jajnici su prestali otpuštati jajašca i proizvoditi estrogen. Žena gubi menstruaciju te više nije u mogućnosti začeti prirodnim putem.
 3. Postmenopauza, je razdoblje nakon menopauze. Simptomi u menopauzi, poput valunga obično prestaju, ali se zdravstveni rizici povezani s gubitkom estrogena povećavaju.

Koliko dugo traju simptomi menopauze?

Menopauza je kod svake žene različita. Općenito, simptomi perimenopauze traju oko četiri godine. Provjerom preostale rezerve jajnih stanica te putem određenih hormonalnih pretraga može se saznati je li nastupila menopauza. Jedan od pouzdanijih znakova je neredovita menstruacija osobito, ukoliko je prije bila uredna.

Promjene u načinu života pomažu mnogim ženama da se lakše nose sa simptomima menopauze,a preporučuju se sljedeće:

 • Dovoljan unos hladne vode
 • Boravak u hladnijim prostorijama
 • Upotrebljavanje vaginalnih lubrikanata
 • Redovito vježbanje za bolji san i sprječavanje nastanka bolesti poput: bolesti srca, dijabetesa i osteoporoze.
 • Ojačavanje mišića dna zdjelice Kegelovim vježbama koje pomažu u sprječavanju nekontroliranog mokrenja
 • Društvena i mentalna aktivnost kako bi se sprječili problemi s pamćenjem
 • Ograničen unos alkohola jer on povećava rizik za rak dojke i ometa spavanje
 • Unos raznovrsne i zdrave prehrane te zadržavanje zdrave tjelesne težine kako bi se smanjio rizik od metaboličkih bolesti te rasteretile kosti.

Čak i kada su poduzeti svi ranije spomenuti koraci poželjno i preporučljivo je uzimanje suplementa poput Femisola koji sadrže optimalnu kombinaciju vitamina i minerala koji su posebno namijenjeni ženama u menopauzi.

Ublažavanje menopauze – Femisol, pomoć iz prirode

Diljem svijeta provode se studije kojima se dokazuje učinkovitost prirode i njenih proizvoda kod ublažavanja simptoma menopauze te kod spriječavanja razvoja ozbiljnijih bolesti. Sve je veći broj žena koje za svoje tegobe traže pomoć iz prirode kako bi izbjegle uzimanje hormona zbog mogućih nuspojava do kojih može doći.

Prirodni suplementi poput Femisol kapsula pokazali su se kao iznimni saveznici kod ublažavanja simptoma menopauze. Femisol je dodatak prehrani, koji sadrži optimalnu kombinaciju vitamina i minerala te dokazano doprinosi uravnoteženom djelovanju hormona, pomaže u smanjenju umora, iscrpljenosti i normalnom funkcioniranju organizma i održava kosti, zube, kosu i kožu zdravima.

Femisol se ističe upravo bogatstvom dokazano djelotvornim prirodnim sastojcima, a između ostalog sadrži optimalnu količinu sastojaka koji blagotvorno djeluju na ublažavanje simptoma menopauze, a to su:

 • Crvena djetelina koja je jedan od najznačajnijih izvora izoflavona koji djeluju kao prirodni fitoestrogeni. Fitoestrogeni su zajednički pojam za nekoliko skupina tvari biljnog podrijetla koji su slični ženskim spolnim hormonima estrogenima. Crvena djetelina sadrži i vitamine B, D, C i cink, neophodnih za zdravlje žena u menopauzi jer utječu na funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, zdravlje kostiju te na kognitivne sposobnosti. Studije su dokazale da je odrasla žena koja je koristila ekstrakt crvene djeteline tijekom tri mjeseca, imala znatno poboljšanje zdravlja vlasišta, kože i manje opadanje kose.
 • Korijen mace koji povećava razinu antioksidansa u tijelu. Antioksidansi su važni jer pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale, sprječavaju kronične bolesti i oštećenje stanica.. Maca pozitivno utječe na raspoloženje i ublažava simptome depresije. Maca ima pozitivne učinke na libido, a zbog regulacije i kontrole estrogena može ublažiti simptome menopauze.
 • Panax ginseng za koji su studije su pokazale da djeluje na kliničke simptome kao što su naleti vrućine, noćno znojenje, promjene raspoloženja, razdražljivost, tjeskobu, simptome depresije, suhoću rodnice, smanjeni libido, povećanje tjelesne težine, nesanica te stanjivanje kose, što su sve simptomi specifični za menopauzu.

Sadržaj omogućio Femisol

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo