Mjesečnica puno govori o vašem zdravlju – evo kada je vrijeme za posjet liječniku - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Mjesečnica puno govori o vašem zdravlju – evo kada je vrijeme za posjet liječniku

Shutterstock

Obilne menstruacije, kašnjenje menstruacije, bolne menstruacije… saznajte kada je vrijeme za posjet liječniku.

Kako ste vjerojatno naučili u srednjoj školi, menstruacija označava ljuštenje maternice i događa se jednom u mjesecu. Iako se može raditi o neugodnoj pojavi, ona je normalna i daje do znanja da tijelo normalno funkcionira.
Baš kako je svaka žena posebna, tako su i njeni ciklusi, nekad je mjesečnica kratka, nekad obilna…

Što je normalna mjesečnica?

U prosjeku mjesečnica dolazi svakih 28 dana i traje otprilike 5 dana, no kako smo naveli, kod svake žene se ciklus razlikuje. “Tri dana su normalna pojava kod nekih žena, sedam dana također.“, pojasnio je dr. Franklin Loffer, ginekolog. Ne morate se brinuti o tome traje li 5 ili 7 dana, ali trebate obratiti pažnju ako dođe do promjena. “Svaka bi žena trebala pratiti svoj ciklus jer on može odati mnogo znakova da nešto nije u redu“, dodaje dr. Frances Ginsburg, endokrinolog.

Evo nekoliko važnih promjena u ciklusu i što one znače

Mjesečnica se rijetko pojavljuje – ili nikako

Kako bi se znalo što može biti razlog prvo je pitanje koliko imate godina – jer ova pojava može ovisiti upravo o tome, a mjesečnica kod žene stare 25 godina se može puno razlikovati od mjesečnice kod žene stare 50 godina. Kod seksualno aktivnih žena trudnoća uvijek može biti razlog, čak i ako misli da je sigurna jer je koristila zaštitu, ne mora biti tako.

Žene koje imaju 40 ili 50 godina mogu biti u predmenopauzi – periodu prije nastupa menopauze. Kako jajnici proizvode manje estrogena, mjesečnice se mogu rjeđe javljati. Kada se ne pojavi 12 mjeseci za redom, u menopauzi ste. Prosječna je dob ulaska u menopauzi 50 godina.

Ako razmišljate o menstrualnoj čašici, trebate znati da žena za života potroši više od 35.000 kuna na proizvode za menstruaciju

Drugi je mogući razlog pretjerano vježbanje. Između 5-25 posto ženskih sportašica toliko jako rade da se može dogoditi da ostanu bez mjesečnice, a najčešće se ovo događa kod plesačica i trkačica. Intenzivna tjelovježba utječe na produkciju i regulacija hormona koji utječu na menstrualni ciklus.

Iz sličnih je razloga problem razvijen kod žena koje imaju poremećaj u prehrani. Manjak nutrijenta i kalorija može također utjecati na hormone koje tijelo treba za ovulaciju.

Što još može utjecati na nedolazak menstruacije:

 • Problemi sa štitnjačom
 • Poremećaj hipotalamusa
 • Dojenje
 • Pretilost
 • Oralna kontracepcija
 • Stres
 • Poli cistični jajnici
 • Bolesti maternice

Mjesečnica vam je obilnija nego inače

Većina će žena iskrvariti količinu krvi u mjesecu koja može stati u 3 žlice, one s nešto obilnijim menstruacijama oko 5. Kada se radi u pretjeranom krvarenju, znači da gubite željezo. Vaše tijelo treba željezo kako bi proizvodilo hemoglobin, molekule koje sudjeluju u transportu kisika kroz tijelo. Bez željeza, smanjit će se broj crvenih krvnih zrnaca što može voditi do anemije. Simptomi anemije uključuju poteškoće s disanjem, blijedu kožu i umor.
Ako stalno obilno krvarite, posjetite liječnika kako bi utvrdio radi li se kod vas o manju željeza u krvi. Ako je tako potrebni će biti suplementi.

Ovo su stanja koja mogu uzrokovati obilno krvarenje:

 • Polipi ili izrasline na maternici
 • Pobačaj ili atipična trudnoća
 • Korištenje određenih lijekova
 • Promjena kontracepcije
 • Rak maternice

Je li menstruacija obilna možete procijeniti i prema broju tampona koje koristite, ako ga morate mijenjati svakih sat, jasno je da se radi o obilnom krvarenju. Korištenje oralne kontracepcije može regulirati ciklus i smanjiti krvarenje. Postoji još stvari koje liječnik može učiniti za vas, stoga je potrebno obratiti se ginekologu kako bi napravio ultrazvuk i pregled i otkrio što je srž problema.

Krvarenje između mjesečnica

Ovo jedan problem koji se ne bi trebao zanemarivati, a liječnice se slažu da bi se svakako trebalo posavjetovati s liječnikom. Razlozi koji stoji iza ovog problema mogu biti razni – od iritacije područja vagine do toga da ste zaboravili popiti pilulu za kontracepciju, pa i do ozbiljnijih stanja poput izvanmaternične trudnoće ili raka. Posjetite liječnika radi pregleda, ne čekajte da se problem sam riješi.

Bol tijekom mjesečnice je neizdrživa

Vrijeme mjesečnice nije najugodnije razdoblje u životu žene, većina će osjetiti grčeve radi kontrakcije maternice. Obično se radi o blagoj neugodi koja traje par dana.
No kod nekih je žena bol tako intenzivna da ne mogu ustati iz kreveta. Bolne mjesečnice mogu biti praćene proljevom, mučninom, povraćanjem i glavoboljama. Ponekad se bol javlja samo zbog mjesečnice, ali nekad je mogu uzrokovati i drugi problemima poput endometrioze ili cista. Kako biste otkrili u čemu je problem, posjetite liječnika kako bi napravio sve potrebne preglede.

Muku mučite s migrenama? Kod uzimanja lijeka posebno je važno uzeti ga u pravo vrijeme

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) mogu pomoći jer ne samo da će umanjiti bol već će prevenirati proizvodnju kemikalije koja stimulira maternicu da se grči dok traje menstruacija.

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Bilo kakva pojava koja nije uobičajena tijekom mjesečnice zahtjeva pregled kod liječnika, posebno ako vam stvara nelagodu.

Javite se liječniku ako:

 • Su mjesečnice bile redovite a više nisu
 • Dolaze češće od 21 dan ili rjeđe od 35 dana, nekoliko ciklusa
 • Ne krvarite već 12 mjeseci
 • Često morate mijenjati uloške ili tampone
 • Krvarenje se javlja između ciklusa
 • Mjesečnice su jako bolne

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo