Na ovo nismo računale... 9 najčešćih (ne tako ugodnih) promjena vagine do kojih dolazi zbog starenja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Na ovo nismo računale… 9 najčešćih (ne tako ugodnih) promjena vagine do kojih dolazi zbog starenja

GettyImages

Baš kao i ostatak tijela, vagina prolazi kroz promjene kako starimo.

Jednom kada se približite menopauzi, neki dijelovi tijela neće funkcionirati kako su u mladosti. Suhoća, lošija kontrola mjehura, manjak vlažnosti… sve su to problemi koji se mogu javiti. Radi se o prirodnim promjenama koje ipak mogu uzrokovati probleme  koje niste željeli.

1. Sve je suho

Estrogen je hormon koji održava zdravlje vagine te ju vlaži. Kada dođe do snižavanja razine ovog hormona u tijelu, ta osjetljiva tkiva postanu suha, a osim što to može biti neugodna pojava može i uzrokovati bol pri seksualnom odnosu. Možete si pomoći tako da koristite lubrikante ali i redovitim seksualnim odnosima koji će isto potaknuti vlaženje.

2. Odjednom primjećujete smanjenu dlakavost

Kosa prolazi kod prirodne cikluse kada raste ili opada, a kako kosa stari, tako se i taj ciklus smanjuje. Kako dolazi do pada estrogena, tako testosteron preuzima kontrolu, a on može potaknuti gubitak kose. Kada padne više kose nego što je naraste, primijetit ćete da imate manje. Ono što se događa tjemenu, događa se i na intimnim dijelovima.

Što je drukčije kada ostanete trudni s 20, 30 ili 40 godina i kada žena postaje prestara za trudnoću?

3. Stidne usne su opuštenije

Koža će postati drugačija radi gubitka elastina i kolagena, do čega dolazi starenjem. Činjenica je to kada govorimo o koži lica, ali i stidnih usana. Manje je vidljivo kada ste obučeni, ali ako vam to jako smeta, postoje i zahvati koji mogu učvrstiti tu kožu.

4. Slabi mišići zdjelice

Mišići zdjelice djeluju kao sila koja podupire maternicu, mjehur, crijeva i vanjski dio vagine. Porod ili menopauza mogu oslabjeti te mišiće pa će i ti organi biti opušteniji. Ponekad može doći do većih problema poput mjehura koji se potpuno naslanja na vaginu. Liječnik može i u ovom slučaju pomoći pa mu se obratite ako primijetite promjene.

5. Sijede dlake posvuda

Znamo da nam kosa sijedi kako starimo, ali kada pronađete prvu sijedu „tamo dole“, to može biti veliki šok. Stidne dlake postaju sijede iz istog razloga kao i kosa, dolazi do odumiranja pigmentnih stanica pa tako i do prestanka proizvodnje melanina i ostaju sjede dlake na intimnom području.

6. Sužavanje vagine

Gubitak estrogena će uzrokovati da rastezljivo tkivo u vagini postane tanje i manje elastično. Radi se o tome da seks to može spriječiti. Dakle ako dugo vremena ne ulazite u spolne odnose, vagina može postati kraća i uža, pa će pokušaj seksa i zaboljeti. Zdrav seksualni život će tako zaštiti od razvoja ovog problema. 

7. Sve vas boli „tamo dolje“

Osjetit ćete manjak estrogena kada pokušate s partnerom voditi ljubav. Suhoća i tanko tkivo u vagini će učiniti seks bolnim iskustvom, kako vrijeme prolazi tako može doći i do pucanja tkiva i krvarenja. Ako izbjegavate seks, problem može postati samo gori. Koristite lubrikante, a ako ne pomogne, javite se liječniku radi terapije.

Ovih 7 znakova upućuju da ste možda alergični na seks – prepoznajete li se?

8. Stidnica više nije ista

Vjerujemo da i niste upoznati s izgledom vaše vulve, ali ako stavite ogledalo tamo dole sigurno ćete primijetiti neke promjene. Za početak, vjerojatno je puno svjetlija nego je bila, a to je posljedica smanjenog protoka krvi radi smanjenih vrijednosti estrogena. Stidne usne su se usto možda smanjile iz istog razloga.

9. Češće dolazi do upala mjehura

Stalni poriv za odlaskom na toalet može biti povezan s infekcijom urinarnog trakta. Na području vagine stanuju dobre i loše bakterije, a radi manjak estrogena „klima“ se mijenja i tako ostaje puno više loših bakterija nego dobrih. Upravo iz tog razloga dolazi do češćih problema s upalama, a kod rješavanja tog problema vam može pomoći liječnika.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo