Neobični znaci rane trudnoće o kojima nitko ne govori - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Neobični znaci rane trudnoće o kojima nitko ne govori

Shutterstock

Svi znaju koji su to prvi simptomi rane trudnoće, a svima je jasno da se najlakše otkriva pomoću testa. No, tu su i neobični signali koji mogu ukazivati na to da ste trudni, ali se rijetko spominju. Saznajte koji su!

Iako su rani simptomi različiti kod svake žene, prvi je znak izostanak menstruacije. Što se pak tiče ostalih signala – očekujete neočekivano!

1. Čudne će stvari “izlaziti” iz vas

Mnoge žene imaju vaginalne iscjedke tijekom ciklusa i to stanje nije uvijek povezano s trudnoćom, ali i može biti. U prvom tromjesečju trudnoće iscjedak se može pojaviti a često je ljepljiv, žućkast ili potpuno bijel. I u ovom su se slučaju za to pobrinuli hormoni koji na taj način preveniraju infekcije u trudnoći.

2. Tijelo postaje toplije

Kada se probudite ujutro nakon ovulacije, temperatura tijela će biti lagano povišena i tako će ostati sve do menstruacije. No, ako ova temeperatura, koja se naziva bazalnom tjelesnom temperaturom, ostane povišena više od dva tjedna, moguće je da ste trudni.

3. Osjećate glavobolje, javljaju se grčevi i stalno vam se piški

Volumen hormona i tjelesnih tekućina se mijenja tijekom trudnoće, a to sve može uzrokovati glavobolju. Neke žene dožive grčeve i to često u donjem dijelu trbuha, dok druge ne izlaze iz toaleta…. Uzrok je isti – maternica se širi i pritišće susjedne organe.

4. Kuća se vrti?

Žene mogu iskusiti i umor, pospanost, vrtoglavicu, te rijetko nesvjesticu, kao rezultat hormonskih i neuro-vegetativnih promjena.

5. Možete imati lažnu menstruaciju

Otprilike 25 do 30 posto trudnica će primijetiti lagano krvarenje u prvim tjednima trudnoće, a često je posljedica implementacije jajašca u maternicu. Događa se otprilike 2 tjedna nakon začeća. Krvarenje može biti i posljedica iritacije cerviksa ili može upućivati na spontani pobačaj, prenosi pervention.com. Svakako se posavjetujte s liječnikom.

6. Zgrabite maramice, skuhajte si čaj i ravno u krevet

Trudnoća slabi imunološki sustav što znači da ste skloniji prehladama, kašlju i gripu. Nije neobično da žene u prvim mjesecima trudnoće osjete ove simptome. Obavezno porazgovarajte s liječnikom o sigurnim opcijama liječenja.

7. Nadutost i zatvor

Rezultat su hormonskih promjena u trudnoći. Progesteron, čija je glavna zadaća stvaranje optimalnih uvjeta za rast i razvoj bebe u maternici, relaksira mišićne niti maternice. Kod pojedinih trudnica njegovo sedirajuće djelovanje jače se očituje i na mišićne niti crijeva čime se probava usporava i dovodi do navedenih simptoma.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Donosimo odgovore na 5 pitanja o menstruaciji koja vas brinu

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo