Zdravlje

Zdravlje

Neplodnost češća kod žena s krvnom grupom 0

Istraživanje stručnjaka s Yalea pokazalo je kako molekularna biokemija krvne grupe 0 određene žene čini predisponiranima za neplodnost – one koje su izložene riziku od ranog slabljenja funkcije jajnika.

Biološki sat žena iznad 30. ozbiljno otkucava

Većina žena iskusi slabljenje funkcije jajnika u određenoj mjeri u kasnim 30-ima, a ova se promjena obično odražava povišenom razinom FSH hormona. On “skoči” svaki mjesec za vrijeme ovulacije i signalizira jajnicima otpuštanje jajne stanice. Jednom kad se ona otpusti, razina FHS-a se snizi, no ako se jajna stanica ne otpusti, razina FSH ostaje visoka.

Razina ovog hormona povišena je kod žena kojima je funkcija jajnika oslabljena – žena u 40-ima, ali i mlađim ženama sa smanjenim rezervama jajnih stanica.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale ustanovili su kako je rano smanjenje funkcije jajnika češće kod žena s krvnom grupom 0. No, upozoravaju kako žene s ovom krvnom grupom ne mora uhvatiti panika: “Ne želim da poruka bude kako žene iz zdrave populacije trebaju biti prestravljene… Sama činjenica da imate krvnu grupu 0 ne predviđa neplodnost. Većina žena s ovom krvnom grupom je plodna”, objasnila je voditeljica istraživanja Lubna Pal.

Dodala je kako je ustanovljeno da žene koje imaju problema s oslabljenom funkcijom jajnika u ranoj bodi češće imaju ovo krvnu grupu nego druge.

Njen je tim proučavao 544 žene prosječno stare 35 godina koje su zatražila pomoć stručnjaka oko plodnosti. Nakon što su uzeli u obzir njihovu dob, istraživači su zaključili kako je povišena razina FSH hormona dva puta češća kod žena s krvnom grupom 0 nego kod ispitanica s grupom A ili AB. Nažalost, bilo je premalo žena s krvnom grupom B kako bi za njih imali relevantne brojeve.

S obzirom da su ispitanice bile žene koje su se obratile stručnjacima za pomoć oko neplodnosti, voditelji istraživanja ističu kako se rezultati ne mogu primijeniti na opću populaciju.

Studija je objavljena u časopisu Human Reproduction.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo