Obilna krvarenja, skraćeni menstrualni ciklus, miomi... Stanja koja zahtijevaju obavezan pregled ginekologa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Obilna krvarenja, skraćeni menstrualni ciklus, miomi… Stanja koja zahtijevaju obavezan pregled ginekologa

Shutterstock

Menstrualni ciklus može otkriti mnogo o vašem zdravlju pa je važno znati kako ga pratiti i što učiniti ako primijetite nepravilnosti.

Znate li kada je počeo, a kada završio vaš posljednji menstrualni ciklus? Ako niste pratili njegovo trajanje i tijek, vrijeme je da promijenite naviku jer ćete samo tako razumjeti što je za vas normalan ciklus, kada nastupa ovulacija i koje su važne promjene koje primjećujete – poput izostale menstruacije, jake boli ili prekomjernog krvarenja.

Dok većina promjena u ciklusu nisu razlog za zabrinutost, ponekad one mogu biti simptom ozbiljnih bolesti.

Što je normalno krvarenje?

“Za početak odgovorimo na pitanje što je normalno krvarenje. Normalna jačina krvarenja bilo kojom količinom krvi koja ne utječe na fizičku, društvenu ili emocionalnu kvalitetu života žene smatra se normalnim krvarenjem. Sve što prelazi te okvire nije normalno. Svaka mlada djevojka i žena trebala bi voditi svoj menstrualni kalendar kako bi mogla uvidjeti promjene u svom ciklusu i javiti se svom ginekologu” objašnjava dr. med. Natalija Beljo, spec. ginekologije i opstetricije te vlasnica poliklinike Atria.

Razlozi neredovitih ciklusa

“Na trajanje ciklusa mogu utjecati razni čimbenici kao što su – hormonski, okolišni, promjene navika i životnog stila i drugo, a u podlozi mogu biti i ozbiljni zdravstveni problemi. Promjene u tjelesnoj težini također mogu utjecati na nepravilnost menstruacijskih ciklusa.” pojašnjava Beljo te dodaje kako pretilost, pothranjenost te poremećaji jedenja kao što su anoreksija ili bulimija mogu znatno poremetiti hormonsku ravnotežu i uzrokovati nepravilne cikluse pa čak i potpun izostanak menstruacije.

Stanja koja mogu otkrivati probleme

Dr. Beljo savjetuje da je, ako u šest mjeseci primijetite neke od u nastavku navedenih problema, važno i potrebno javiti se svom ginekologu kako bi se potvrdile ili isključile neke ozbiljnije bolesti:

POLIMENOREJA (SKRAĆEN CIKLUS) – označuje anomaliju ritma 28-dnevnog menstrualnog ciklusa, dakle ako se mjesečna krvarenja javljaju češće od 24 dana.

Funkcionalne ciste na jajnicima – simptomi i liječenje

OLIGOMENOREJA (PRODULJEN CIKLUS) – produljen menstrualni ciklus je poremećaj ritma menstrualnog krvarenja kada se ono ciklički javlja rjeđe/dulje od 38 dana.

AMENOREJA (IZOSTANAK KRVARENJA) – stanje odsutnosti menstruacijskog krvarenja, a manifestira se tako da krvarenje izostane dulje od šest mjeseci, a da u pitanju nije trudnoća.

MENORAGIJA (OBILNA KRVARENJA) – navodi se kao najčešći tip abnormalnog materničnog krvarenja koje karakterizira produljeno i obilno menstrualno krvarenje – dulje od osam dana, obilno je i često praćeno ugrušcima.

Zdravstvena stanja koja se mogu prezentirati nepravilnošću u trajanju ciklusa i količini krvarenja su:

SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA – reproduktivno-metabolički poremećaj često udružen s inzulinskom rezistencijom, hiperlipidemijom, debljinom, hipertenzijom.

ENDOMETRIOZA – poremećaj u kojem tkiva koja oblažu unutrašnjost maternice počinju rasti izvan maternice. Posljedica ovog poremećaja su izrazito bolne menstruacije, a može za posljedicu imati i neplodnost ako se ne liječi pravovremeno.

MIOMI – ne-kancerogeni (benigni) tumori maternice koji mogu uzrokovati teže od normalnog ili produljeno menstrualno krvarenje.

POLIPI – male, benigne izrasline na sluznici maternice koje mogu uzrokovati teška ili dugotrajna menstrualna krvarenja. Polipi maternice najčešće se javljaju kod žena u reproduktivnoj dobi, kao rezultat visokih razina hormona.

Kada je obilna mjesečnica problem?

“Kad je riječ o menoragiji (pojam koji označava menstruacije s abnormalno obilnim ili produljenim krvarenjima praćenim ugrušcima), tada govorimo o stanju koje zahtijeva liječničku pomoć.” ističe ginekologinja.

Uzrok menoragije najčešće je vezan uz poremećaj hormona koji upravljaju menstrualnim ciklusom, ali i endometrioza i intrauterini kontracepcijski uložak. Prema procjenama od 9 do 14% odraslih žena pogađa menoragija.

Koraci koje morate poduzeti ako vam je nalaz Papa testa abnormalan

Simptomi menoragije (obilna menstruacija):

  • mijenjanje uloška ili tampona svakih sat vremena, nekoliko sati zaredom

  • korištenje dvostruko više uložaka ili tampona tijekom menstruacije

  • buđenje tijekom noći kako bi se promijenio uložak ili tampon

  • krvarenje dulje od tjedan dana

  • krvni ugrušci koji se pojavljuju dulje od jednog dana

  • nemogućnost obavljanja normalnih dnevnih aktivnosti zbog obilnog krvarenja

  • simptomi anemije, poput umora ili nedostatka daha.

Nakon pregleda ginekologa uslijedit će liječenje terapijom hormona (progesteroni), dodatkom željeza ili će pacijentica biti upućena na daljnju obradu u kliniku.

Ponovimo što je menstruacija?

Menstruacija ili mjesečnica ritmično je mjesečno krvarenje iz maternice. Posljedica je ljuštenja zadebljane sluznice u šupljini maternice koja nastaje pod utjecajem hormona. Kao odgovor na udruženo djelovanje estrogena i progesterona u prvoj i drugoj fazi ciklusa, koja nastupa odmah nakon ovulacije, sluznica maternice transformira se i zadebljava kako bi se pripremila za prihvat oplođenog jajašca. Međutim, ako do trudnoće ne dođe, zbog naglog pada estrogena i progesterona pred kraj mjesečnog ciklusa, u pravilu 14. dan od ovulacije, nastupi menstruacijsko krvarenje kao posljedica odumiranja i odbacivanja zadebljane sluznice maternice. Definicija „redovite ili normalne menstruacije“ podrazumijeva trajanje menstruacijskog ciklusa od 24 do 38 dana, varijacije od 7 do 9 dana između najkraćeg i najduljeg ciklusa te trajanje samog krvarenja ne dulje od 8 dana u količini ne većoj od 80 mL po mjesečnom ciklusu.

Ana Abrahamsberg/Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, Robert Anić/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo