Zdravlje

Zdravlje

Određivanje anti-Müllerovog hormona pruža novi uvid u funkciju jajnika

Određivanje anti-Müllerovog hormona (AMH) pruža nam novi uvid u funkciju jajnika. AMH stvaraju mali rastući folikuli, što je različito od ovulacije i stavlja nas korak bliže mogućnosti određivanja stvarne ovarijske rezerve. Kako se žene danas sve češće odlučuju na majčinstvo u kasnijoj životnoj dobi, ova pretraga je izuzetno bitna, kako za njih, tako i za sve žene koje planiraju postati majke.

Plodnost žene prestaje s menopauzom, a znatno je smanjena već desetak godina prije posljednje mjesečnice. Određivanje spolnih hormona i gonadotropina hipofize u cirkulaciji daje kliničaru čvrste temelje za procjenu funkcije jajnika i poremećaja koji iz toga proizlaze. No, ti hormoni ne odražavaju aktivnost velike većine folikula unutar jajnika, čija je funkcija nužna za ovulaciju i plodnost. Broj malih folikula u jajnicima također određuje duljinu reprodukcijskog života, kao i vrijeme kada će nastupiti menopauza.

AMH se može mjeriti od rođenja do menopauze, a vrhunac ima sredinom dvadesetih godina života. Promjene razine AMH u adolescenciji omogućuju razumijevanje procesa sazrijevanja jajnika u pubertetu.

AMH i ovarijska rezerva

Mjerenje AMH do sada se u kliničkoj praksi koristilo prvenstveno za procjenu mogućnosti da će žena u postupku IVF(in-vitro fertilisation) odgovoriti superovulacijom. AMH je izravno povezan s brojem oocita koje su dobivene u IVF postupku. On može otkriti žene čiji će jajnici prejako reagirati i u kojih će se razviti sindrom ovarijske hiperstimulacije (OHSS) i obratno, otkriti žene u kojih se očekuje slabi odgovor u postupku IVF-a kako bi se mogle nositi sa svojim očekivanjima. AMH je tu pouzdaniji nego FSH. U tom kontekstu, AMH se obično smatra odrazom ovarijske rezerve, odnosno broja folikula koji mogu biti unovačeni za rast pod djelovanjem FSH. Pojam “ovarijska rezerva“ puno točnije se koristi za označavanje skupine/zalihe primordijalnih/nerastućih folikula unutar jajnika.

Pretragom do predviđanja preostalog vremena za ostvarivanje trudnoće

Smanjenje koncentracije AMH sa smanjenjem ovarijske rezerve potvrđeno je kod velikog broja žena. AMH postaje nemjerljiv oko pet godina prije nego će žena izgubiti mjesečnicu i treba ga tumačiti u kontekstu dobi. On može biti vrijedan pokazatelj rada jajnika nakon kemoterapije ili drugih liječenja koja oštećuju jajnike te pomoći u savjetovanju žena po pitanju mogućnosti reprodukcije.

AMH ima ulogu u dijagnozi poremećaja funkcije jajnika, a značajno je povišen u žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) i ima dijagnostičku vrijednost.

Žene se danas sve kasnije odlučuju na trudnoću, a određivanje AMH postalo je uobičajeno u postupcima medicinski potpomognute oplodnje, jer odražava pad rezerve primordijalnih folikula u kasnim reproduktivnim godinama i otkriva žene rizične za hiperstimulaciju jajnika.

Centar vrhunske medicinsko-biokemijske dijagnostike u Hrvatskoj, poliklinika Synlab Hrvatska, pruža više od 4000 različitih laboratorijskih pretraga, a među njima i pretragu određivanja AMH namjenjenu svim ženama koje planiraju trudnoću. Cijena je 360,00 kuna, a nalazi su gotovi isti dan. Sve informacije potražite na stranicama poliklinike Synlab: www.synlab.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo