Zdravlje

Zdravlje

Oprezno s vaginalnim infekcijama – ljetne vrućine donose niz neugodnosti

Shutterstock

Kaže se da je vaginalna mikroflora čuvar ženskog zdravlja. U razgovoru sa dr. med. Sanjom Boras, spec. ginekologije i opstetricije saznali smo zašto je tome tako.

Što se događa kada je narušena vaginalna mikroflora?

“Kad je narušena ravnoteža vaginalne mikroflore, gubi se njezina funkcija prirodne barijere, pa raste pH i javljaju se određene bolesti. Istina je da njezi lica, ruku i kose posvećujemo svakodnevnu pozornost. O tome vrlo rado razgovaramo s prijateljicama, razmjenjujući iskustva i preporuke, a i savjetujemo se i s brojnim stručnjacima. Svjesni smo da ti dijelovi tijela, izloženi i najpovršnijem promatraču, otkrivaju puno o nama. No, o njezi intimne zone gotovo se ne razgovara. To se podrazumijeva samo po sebi, bez obzira na to što šutnja i pretpostavke oblikuju cijeli niz pogrešnih navika. O njezi i higijeni intimnih dijelova tijela premalo se govori i u ginekološkim ordinacijama, iako njega i higijena ne znače samo sprječavanje infekcija nego i najaktivniju primarnu brigu o psihofizičkom zdravlju žene. Naime, higijena svakog dijela tijela, pa i intimnog područja, od presudne je važnosti za podršku samoobrani organizma, jer potiče sustav samočišćenja koji, u slučaju normalna djelovanja, štiti od uzročnika bolesti i bez našega svjesnog utjecaja, objašnjava liječnica”.

Nadutost, bolovi u zdjelici i trbuhu… Ovo su simptomi raka jajnika koje ne smijete ignorirati

Sve više žena bori se s vaginalnim infekcijama 

Prema riječima dr. med Sanje Boras alarmantni su statistički podaci koji pokazuju da prirodnu zaštitu, odnosno uravnoteženu vaginalnu floru, ima samo 30 do 40 posto žena reproduktivne dobi.

Iako velik broj žena prije ili kasnije iskusi vaginalnu infekciju, samo manji broj njih zbog toga odlazi ginekologu. Ipak, gotovo sve prije ili kasnije imaju problema s upalom rodnice, što u gotovo svakom četvrtom slučaju uzrokuje i upalu mokraćnog mjehura. Razlog velike učestalosti upale u urogenitalnom području je u specifičnosti ženske anatomije – ulaz u rodnicu nalazi se u blizini otvora debelog crijeva s jedne i ušća mokraćne cijevi s druge strane, što povećava mogućnost prijenosa nepoželjnih bakterija u rodnicu.

U crijevima se prirodno nalaze mnoge bakterije koje same po sebi ne uzrokuju bolest, ali kad su prisutne u drugim organima, mogu uzrokovati akutnu ili kroničnu upalu: u rodnici – vaginitis, a u mokraćnoj cijevi – uretritis i cistitis.

Osim blizine završnog dijela debelog crijeva i mokraćne cijevi, uzrok narušavanju ravnoteže bakterijske flore ili posljedičnoj infekciji mogu biti i spolne navike, odnosno spolni partner. Mnoge spolno prenosive infekcije, poput trihomonasa, klamidije, mikoplazme i HPV-a, kod muškaraca ne moraju imati simptome, no problem je što ih prenose ženama.

Krvni tlak, opseg struka, grudi… Ovih 6 samopregleda svaka žena treba raditi

Mjere prevencije

Jedna od mjera prevencije svakako je redoviti posjet ginekologu mnimalno jednom godišnje trebalo bi biti pravilo očuvanja i brige za intimno zdravlje. Uz navedeno,posebnu pozornost obratite na ljetne vrućine koje mogu donijeti niz neugodnosti.

Mokri kupaći kostimi, uska odjeća pogoduju narušavanju intimnog zdravlja žene. U putnoj ljekarni uz sve što planirate ponijeti svakako ne zaboravite na neki od provjerenih prepaparata protiv gljivičnih proizvoda za intimne dijelove i nekog od probiotika za normalizaciju vaginalne flore, objašnjava liječnica i dodaje:

“Pouzdan ginekolog kojeg možete nazvati ili poslati poruku može vam pomoći u trenutku kada vam čuvari intimnog zdravlja  pokažu neposluh.

Dame, ovih 8 činjenica o zdravlju ženskog srca morate znati

D. Šimunović

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo