Ovo su najčešći mitovi o menopauzi u koje trebate prestati vjerovati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo su najčešći mitovi o menopauzi u koje trebate prestati vjerovati

Shutterstock

Razdoblje menopauze specifično je i izazovno razdoblje u životu žene kako fizički tako i psihički zbog brojnih promjena koje nastaju.

Ako ste žena koja već desetljećima dobro zna što znači menstruacija, moguće je da i jedva čekate da taj period bude iza vas – život bez grčeva, pretjerivanja u slatkišima i promjene raspoloženja… Možda je važno prije nego mahnete ciklusu na pozdrav i naučiti nešto o menopauzi.

Menopauza je razdoblje u životu žene, kada počinje slabljenje cikličnog rada jajnika, a menstrualni ciklusi i krvarenja prestaju. O menopauzi se govori kada žena nije imala menstruaciju barem proteklih 12 mjeseci. Prosječna dob u kojoj menopauza nastupa je oko 50. godine, ali može se javiti i ranije, oko 40. godine. Fiziološki, menopauza je povezana s padom funkcije jajnika i padom, odnosno prestankom reprodukcijske funkcije žene.

Što se događa?

Kako se žena približava kasnim tridesetima, jajnici počinju stvarati manje estrogena i progesterona – hormona koji reguliraju menstruaciju. U četrdesetim godinama menstruacija može postati duža ili kraća, teža ili lakša, i manje ili više učestala, sve dok na kraju – u prosjeku, do 51. godine – jajnici prestanu stvarati jajašca te dolazi do gubitka mjesečnice.

Evo u koje mitove o menopauzi vjerujete a možda je vrijeme da prestanete…

Mit: Ako mjesečnica nije stigla nekoliko mjeseci, to je menopauza

Ako govorimo o menopauzi, ona bi trebala izostajati oko godinu dana, navodi dr. Lisa Savage, ginekologinja. Tijekom predmenopauze normalno je da ciklus postane neredovit.

Zašto menstruacija utječe na san – možete spavati i više nego inače, ali se i dalje osjećati umorno

Mit: Menopauza je bolest

Naravno da nije, ali se često spominje u kontekstu nekakvog poremećaja. Iako simptomi mogu poremetiti svakodnevicu, ona nije bolest već se radi i prirodnom prijelazi u životu žene. Život nakon menopauze može biti jednako uzbudljiv i raznolik.

Mit: Žene se moraju nositi sa simptomima menopauze

“Društvo je žene naučilo da trpe ali danas postoji raznolika pomoć za žene u menopauzi i simptome koji ju prate. Pomoć ne trebate tražiti ako vam nije teško, ali svakako redovito posjećujte ginekologa i u dogovoru s njim odaberite što će vama najviše pomoći“, savjetuje Savage.

Mit: Menopauza uzrokuje samo valunge

Krivo. Iako se radi o tipičnim simptomima, menopauza može utjecati na temperaturu tijela na razne načine. Nakon napada vrućine tako se često javlja i hladan znoj, a to može biti dosta nezgodno za ženu. Sve je to posljedica promjena u hormonskoj slici, a kako biste umanjili ove simptome, liječnica savjetuje da se oblačite slojevito kako biste odjeću mogli ukloniti ako vam je vruće ali i mali nešto pri ruci kada vam je hladno.

Mit: Nema menstruacije, nema grčeva

Nije baš najbolja vijest, ali je dobro znati. Tijekom menopauze moguće je doživjeti grčeve iako nemate mjesečnicu. Maternica je sastavljena i od mišića koji će se isto tako stiskati i opuštati kako se smanjuje funkcija jajnika. Pametno je i u tom slučaju posjetiti liječnika.

Mit: Prije nastupa menopauze žena može ostati trudna

Iako plodnost se smanjuje kako starimo, to ne znači da je trudnoća nemoguća. Možete ovulirati u predmenopauzi i ako vam mjesečnice nisu redovite. Neplanirana trudnoća je dakle moguća. Ako želite to spriječiti, koristite zaštitu.

Uz osjećaj nadutosti, postoje još tri ključna simptoma raka jajnika – reagirajte na vrijeme

Mit: Kontracepcijske pilule se ne mogu koristiti nakon 45. godine

Naravno da to nije istina, a ako ne pušite ili nemate određena zdravstvena stanja, možete koristiti hormonsku terapiju kako biste kontrolirali simptome predmenopauze. Liječnica dodaje kako se one mogu koristiti i dok ne napunite 55 jer sadrže estrogen i progesteron koji balansiraju hormone, kontroliraju ciklus i daju zaštitu. No uvijek o tome prvo razgovarajte s liječnikom koji će sigurno znati koja je opcija za vas najbolja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo