Pitali smo ginekologe zašto su odlučili postati baš - ginekolozi. Evo njihovih odgovora - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pitali smo ginekologe zašto su odlučili postati baš – ginekolozi. Evo njihovih odgovora

Miranda Čikotić/Pixsell

Ginekolozi su liječnici čija je specijalizacija briga o ženskom zdravlju, s fokusom na reproduktivni sustav.

Specijalisti ginekologije imaju uistinu posebno zanimanje jer će se, uz sve ostalo, pobrinuti za zdravlje žene tijekom trudnoće i poroda.

Svake godine veliki broj studenata medicine sudjeluje u izazovnom i uzbudljivom procesu odabira specijalizacije i dok je mnogima jasno zašto neki odabiru poziv poput kirurgije ili kardiologije, postavlja se pitanje zašto bi netko želio provoditi radni dan pregledavajući ženski spolni organ, a posebno ako je u pitanju muškarac. Na to pitanje odgovorili su nam naši poznati ginekolozi te otkrili je li njihova profesija u stvarnosti točno ono što su očekivali. 

Ispovijest liječnice oboljele od raka: Susret s činjenicom da imaš “smrtnu” bolest baci te na koljena

Ovaj je poziv poseban

“S obzirom na to da su mi roditelji liječnici, a otac ginekolog, od rane mladosti sam uključena u liječničku profesiju i bila sam svjedok njenih pozitivnih, ali i negativnih strana. Izbor da studiram medicinu mi je došao potpuno prirodno i uopće nisam ništa drugo razmatrala, a ginekologija me najviše privukla svojom širinom i zanimljivosti. Zaista se ne mogu opisati osjećaji kad pomognete nekom da ostvari dugo željenu trudnoću, dijelite sreću s roditeljima kad im otkrijete na ultrazvuku prve kucajeve ploda i kad čuju prvi plač svoje bebe nakon poroda. Takvi neprocjenjivi trenuci čine taj poziv posebnim.” izjavila je dr. med. Petra Podobnik Brlečić, ginekologije i opstetricije.

Upisao sam medicinu zbog ginekologije

“Odluku da upišem medicinu, a medicinu sam upisao da bih bio ginekolog, sam donio  vrlo rano još u početku srednje škole, kada se počnete oblikovati kao ličnost i kada počnete promišljati život. Odrastao sam u malom gradu (Vukovaru) koji je imao malu bolnicu koja je bila stotinjak metara od kuće u kojoj sam stanovao. Moja majka je radila u bolnici kao medicinska sestra. Proveo sam dobar dio djetinjstva igrajući se u bolničkom krugu (za današnje pojmove vjerojatno nezamislivo). Ondje, u bolničkom dvorištu  je bio jedan ”ćošak” sa starom isluženom opremom i instrumentarijem s kojim smo se igrali. Otac mojeg najboljeg prijatelja je bilo šef odjela za ginekologiju. Vrlo je živopisno pričao i ja sam ga slušao ”otvorenih očiju”. Naravno slušao sam i mamine priče o ljudskim sudbinama i poslovima koje su radili. To me je sve jako interesiralo. Stoga sam vrlo rano donio odluku da je ”to-to”. I naravno zašto ginekologija i još više porodništvo – pa doktorima obično ne idete ”od ljepote i ugode” a ginekologija, odnosno još više porodništvo, su ono što me naročito privuklo je da je to zapravo više druženje sa zdravim procesima i sretnih ishodima nego s bolesti i ljudskom nesrećom. Ta ideja se tijekom kasnijeg studija  i širenja medicinskih spoznaja samo još učvrstila. Sve sam poduzeo da bi svoje planove proveo u djelo i postao ginekolog te sam u Vukovaru učinio i svoje prve ”ginekološke korake” počevši od 1987. godine. Kruna je bila kada sam dobio specijalizaciju iz ginekologije za Sveučilišnu bolnicu u Blatu u Novom Zagrebu (koja eto niti do danas još završena). Premda sam godinu dana ranije dobio specijalizaciju iz anesteziologije (ginekologija je bila atraktivna specijalizacija pa je nisam uspio dobiti iz prve) propustio sam tu priliku za specijalizaciju i konkurirao na drugom natječaju ponovo (rekli su da nisam normalan kada to činim). I tako sam u struci već više od 30 godina. Naravno sanjao sam veliku bolničku karijeru i sveučilišnu karijeru ali nije tako ispalo (pa ne može se baš sve kako ste zamislili). I dalje svoj posao jako volim i imam u njemu puno izazova i zadovoljstva jer kao što rekoh puno je više zdravlja nego bolesti, mnogo je više sretnih i zadovoljnih žena s kojima sam odradio neka njihova životna poglavlja. I da mogu i trebam birati poziv još jedanput odlučio  bih se za isto!” pojašnjava mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva.

Odgovornost je ogromna

“Većina liječnika se odlučuje za užu specijalnost zadnjih godina studija medicine kada se puno vremena provodi na kliničkim odjelima u radu s pacijentima. Kada u realnim okolnostima treba  primijeniti  sva teorijska znanja koja smo stekli,   postajemo svjesni svojih sklonosti i vještina i prema tome odlučujemo u kojem smjeru ćemo se usavršavati. Od početka sam bila sklonija kirurškim granama medicine, ali je presudan  bio razgovor s jednim iskusnim kirurgom koji mi je savjetovao da odaberem ginekologiju i porodništvo. Zaista je bio u pravu. To je divan spoj medicinskog znanja o očuvanju zdravlja ženskog spolnog sustava, planiranju obitelji, medicinski potpomognutoj oplodnji,  nadzoru  trudnoće, podrazumijeva vještine vođenja prirodnog poroda, ali  i kirurške vještine koje mogu biti od tzv. minimalno-invazivnih zahvata do  opsežnih onkoloških operacija.   Dakle, širok spektar rada u kojem se opet svatko može usmjeriti na uže područje jer znanost i tehnologija i u ovom području jako brzo napreduju – od 3D/4D ultrazvuka, prenatalnih genetskih analiza pa sve do robotskih operacija. Osobno smatram da je nadzor i vođenje poroda kruna profesionalnog rada. Odgovornost je ogromna, nema trenutka za opuštanje, odluke se ponekad donose u sekundama a trebaju biti u interesu dva života, no  sam trenutak rođenja novog života se ne može usporediti niti s jednim drugim doživljajem. ” smatra dr.med. Jadranka Belan Žuklić, specijalist ginekologije i porodništva.

Menopauza: Više od 80% svih zloćudnih bolesti žena nastaju nakon 55. godine

Htjela sam biti kirurg

“Da želim postati “doktorica “odlučila sam već u osnovnoj školi. Mislim da tada nisam ni znala da postoji dio medicine koji se zove ginekologija. Htjela.sam biti kirurg. Adrenalin u hitnoći, brze odluke koje spašavaju živote i rješavaju problem. Na stažu se to iskristaliziralo prema ginekologiji – koja je jedna od najstresnijih kirurških grana medicine. Specijalizaciju sam sama financirala tako da drugo ništa nije dolazilo u obzir. Žene su kao pacijenti zahtjevnije. Otvaraju nam se u svojoj intimi, traže savjet i razumijevanje i teško je steći njihovo povjerenje. Nakon 15 god rada-nisam se pokajala. Imam vjerne pacijentice koje kontroliram  i više od 10 godina. Zadovoljna sam kad žena iz ordinacije izađe nasmijana jer je sve u redu, jer smo se tijekom pregleda nasmijale pričanjem viceva ili tračanjem mušakraca.”, kroz smijeh objašnjava dr. med. Matilda Mladinić, spec. ginekologije i porodništva.

Vježbanje u trudnoći – kako vam pomaže, na što paziti i kako možete same vježbati

Ana Abrahamsberg

Foto: Miranda Čikotić/Pixsell 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo