Zdravlje

Zdravlje

Policistični jajnici i bisfenol A povezani?

Kemikalija bisfenol A (BPA) koristi se u proizvodnji širokog spektra predmeta kojima rukujemo svakodnevno: plastičnih posuda za hranu, boca za piće, konzervi, elektronskih aparata, pa čak i medicinske opreme. Unatoč njenoj širokoj upotrebi, u posljednje se vrijeme često spominje u negativnom kontekstu i povezana je s muškom impotencijom, rakom, dijabetesom ili srčanim bolestima.

Najnovijim britanskim istraživanjem ustanovljeno je kako žene koje pate od sindroma policističnih jajnika imaju povišenu razinu ove kemikalije u svojoj krvi. Ukupno je 71 žena sa sindromom policističnih jajnika imala povišenu razinu BPA, usporedno sa sto zdravih žena iste dobi i težine.

Stručnjaci ističu kako istraživanje ne dokazuje da bisfenol A doprinosi razvoju sindroma policističnih jajnika, nego je samo utvrđena poveznica. Daljnja istraživanja bi se trebala pozabaviti ovim problemom.

Voditeljica studije, dr. Eleni Kandaraki ističe kako bisfenol A poremećuje rad endokrinog sustava i djeluje poput estrogena. Smatraju kako je moguće da BPA i testosteron djeluju jedan na drugi – testosteron ublažuje aktivnost enzima koji pomaže u eliminaciji BPA iz tijela, stoga je moguće da visoka razina ovog hormona uzrokuje i više koncentracije bisfenola A kod žena sa sindromom policističnih jajnika.

Kanada i Europska unija su zabranili korištenje bisfenola A u izradi bočica za bebe. Stručnjaci upozoravaju kako je potrebno provesti daljnje studije i odgovoriti na pitanje – je li ova kemikalija u potpunosti sigurna za ljude.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo