Zdravlje

Zdravlje

Poliklinika Synlab obilježava Dan mimoza

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen je 17. siječnja, a već se sedmu godinu obilježava u cijeloj Hrvatskoj. Tim događanjem Hrvatska se priključuje brojnim europskim zemljama koje u razdoblju od 25. do 31. siječnja 2015. obilježavaju deveti Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u organizaciji Europske udruge protiv raka vrata maternice (ECCA – European Cervical Cancer Association).

Cilj obilježavanja nacionalnog dana i čitavog tjedna je podići svijest javnosti i edukacija iste o veličini javnozdravstvenog problema raka vrata maternice i njegove prevencije.

Rak vrata maternice jedinstvena je vrsta zloćudne bolesti, budući je poznatim i opće prihvaćenim mjerama prevencije kao što su organizirani programi probira i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) moguće spriječiti nastanak i razvoj gotovo 95 posto slučajeva.

Prema epidemiološkim podatcima u Europi svake godine oboli 60.000 žena, a 30.000 i umre od raka vrata maternice. U našoj zemlji rak vrata maternice nalazi se na 10. mjestu ljestvice pojavnosti te na 9. mjestu ljestvice smrtnosti od raka u žena.

Ne treba zanemariti niti činjenicu da su 2/3 novooboljelih žena mlađe od 60 godina, što je posebno bitno, budući je to dob u kojoj žene postižu svoj puni obiteljski i društveni potencijal.

Synlab Hrvatska je vrhunski centar medicinsko laboratorijske dijagnostike.Synlab Hrvatska poliklinika kao vrhunski centar medicinsko laboratorijske dijagnostike dugi niz godina surađuje sa velikim brojem ginekoloških poliklinika i specijalističkih ordinacija iz cijele Hrvatske, te kao podrška u dijagnostici svojim kvalitetnim i preciznim analizama je pouzdan i bitan sudionik u prevenciji, detekciji i praćenju tijeka terapije.

Iz Synlaba pozivamo sve pripadnice ljepšeg spola da se naruče na pregled kod svog liječnika – ginekologa, te na taj način aktivno sudjeluju u zaštiti svog zdravlja.

Sve informacije vezane uz laboratorijske pretrage koje se provode u sklopu dijagnostike raka grlića maternice potražite kod specijalista u našim laboratorijimajer zdravlje je dragocjeno!

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo