Zdravlje

Zdravlje

Ponavljanje identičnih kretnji više šteti ženama

Danas uzroke bolesti ne treba tražiti u bolnim, napornim kretnjama, već u običnim, malim, jednostavnim pokretima, no uvijek istima, koji se ponavljaju ponekad i 5000 puta na dan.

Rekord u svim kategorijama oboljenja na radnom mjestu drži tendinitis. To su bolovi zglobova zbog upale tetiva uzrokovane neprestanim ponavljanjem identičnih kretnji.

Riječ je vrlo učestaloj mišićnokoštanoj bolesti u svim industrijaliziranim zemljama i poznata je već dugi niz godina. No, tek se nedavno spoznalo da je izravno vezana uz rad.

Riječ je o tome da se neki zglobovi i mišići usko specijaliziraju, posebice na ramenu ili šaci, te da se kretnje gdjekada izvode u nepravilnom položaju udova, nauštrb zglobova ili mišića.

Tko je najviše ugrožen?

To su ponajviše ženske tegobe. Nije to zato što su žene posebno osjetljive, već zato što se baš njima najčešće povjeravaju poslovi koji zahtijevaju preciznost i ponavljanje. Najugroženije su radnice koje rade na traci i tipkačice.

Koji su simptomi?

  • bolovi u mišićima
  • upala zglobova (sinovitis)
  • upala tetiva: rame, lakat, ručni zglob, prsti; bolovi se mogu pojaviti nakon posla i
  • buditi vas noću
  • tromost ruku, ukočenost ramena i prebrz umor pri radu proistječu od istog uzroka;
  • smetnje se javljaju jednako nakon sedam dana kao i nakon trideset godina

Kako si pomoći?

Shvatite li da se bol javlja pri određenoj radnji koju ponavljate, čak ako vas i ne boli prilikom samog napora, skrenite na to pozornost liječniku medicine rada. Rana dijagnoza mogla bi spriječiti da bolest postane kronična. Zato, ako noću osjetite žmarce ili bolove u prstima, ne shvaćajte to olako. Obični bolovi mogu se pretvoriti u paralizu palca, a tada je operacija neizbježna. U slučaju jakih bolova mišića, liječnik će vas poslati na bolovanje.

Odmaranje je uglavnom i najbolja terapija. No, preuranjen povratak na posao može uzrokovati recidiv tj. ponovnu pojavu tegoba. Idealno bi bilo kad biste mogli mijenjati poslove, mijenjati kretnje, uravnotežiti vrijeme rada i vrijeme odmora na poslu, koristiti se ergonomičnim priborom i namještajem koji odgovara vašim potrebama.

Naravno, to nije uvijek moguće. Ako bolovi u mišićima ne popuštaju, liječnik će vam možda savjetovati da nosite neku vrstu “gipsa” od plastike, koji se može micati, a zadaća mu je da određeni zglob drži u stanju mirovanja. Može vas također uputiti na kineziterapiju, koja će ojačati osjetljive mišiće i zglobove.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo