Zdravlje

Zdravlje

Problemi nakon carskog reza: 5 pitanja koja su čitateljice postavile nakon ovog zahvata

Shutterstock

Izdvajamo nekoliko pitanja iz naše rubrike Halo, doktore na temu carskog reza. Kada planirati novu trudnoću? Koje su indikacije za carski rez, odgovore znaju naši liječnici.

1. Ne preporučamo tako brzo trudnoće nakon poroda carskim rezom

Pitanje: Žensko, 25.god., 1.57, 67 kg. Dvije trudnoće i sad sam opet trudna. Nismo to planirali. Imam termin 30. 11. kod svog ginekologa, ali želim čuti vaše mišljenje. To su dva carska i sad mi sin ima 5 mjeseci i sad sam ponovo trudna. Koje su eventualne komplikacije? Jako me je strah i koji su rizici, boli me s lijeve strane, a  zna zaboliti i s desne. Znam da se treba čekati 3 godine, mi smo na drugo dijete čekali 5 godina i dobili smo sina, ali sad opet je ovo brzo.

Odgovor Petre Podobnik Brlečić, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije pročitajte ovdje.

Kada je vrijeme za prvi spolni odnos nakon poroda carskim rezom?

2. Problemi nakon carskog reza

Pitanje: Rodila sam 14. 6. carskim rezom, pila sam novocef od 18.6. zbog temperature od 37.5 te probiotik i od tada je sve ok osim što me jako peče kod uretre tj. vanjski dio sluznice je crven i kada mokrim mokraća me nagriza jako po tome, kada mokrim ne peče me već me mokraća iritira. Ginekolog mi je prepisao prvo klotrimazol mast pa gynodaktarin vagitorije, no ništa od toga mi ne pomaže stanje je isto, crvenilo i peckanje koje je izraženije kod mokrenja. Što da radim, jako je neugodno? Bili pomogla triderm mast? Inače sam dojilja!

Odgovor mr. sci. Darka Husara, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, pročitajte ovdje

3. Planiranje treće trudnoće nakon dva carska reza

Pitanje: Iza sebe imam 2 trudnoće koje su završile carskim rezom. Kod drugog poroda došlo je do abrupcije, te je porod dovršen hitnim carskim rezom (beba je bila na kisiku). Danas su i jedno i drugo djete dobro sa zdravljem. Molim Vas lijepo da mi odgovorite koliko bi bila opasna treća trudnoća za bebu i za mene, obzirom na prethodna dva teška poroda? Je li uopće pametno planirati još jednu trudnoću? Postoji li opasnost da se abrupcija opet dogodi (koja je veoma opasna po život majke i djeteta)?

Odgovor Matilde Mladinić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva pročitajte ovdje.

Epiduralna, epiziotomija, carski rez… Evo kako porod zauvijek mijenja ženu

4. Hidrocefalus i porod

Pitanje: Rođena sam s dijagnozom hidrocefalusa što je utjecalo na oštećenje vidnih živaca. Voda u mozgu je prisutna i pod kontrolom te mi nikada nije zadavala probleme. Imam 24 godine i još ne planiram trudnoću, ali mi je ginekologinja napomenula kako će se porod jednoga dana, zbog moje sigurnosti, moći obaviti samo carskim rezom. Zanima me Vaše mišljenje o tome. Koliki je stvarni rizik za mene i bebu ako bih rodila prirodnim putem? 

Odgovor Petre Podobnik Brlečić, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije pročitajte ovdje.

5. Liječeni pilonidalni sinus nije indikacija za carski rez

Pitanje: Imam 24 godine, žensko sam, ne pijem, ne pušim. Visoka sam 155 cm i imam 50 kg. 2016. godine operirala sam pilonidalnu cistu. Rana je jako teško zacjelila (naime,nakon dolaska iz bolnice i skidanja drena moja doktorica opće prakse je željela vidjeti ranu i zbog naglog širenja,rana je potrgana). 9 mjeseci hodanja svaki drugi dan kirurgu na previjanje, rana se nije zatvorila ni milimetra. Doktor više nije imao izbora te me 3 puta naknadno šivao gdje sam još 2 i pol mjeseca nosila konce. Mene sad zanima, u slučaju trudnoće porod prirodnim putem, postoji li mogućnost da meni od tog pritiska dolje to opet pukne i da li mogu zbog toga odmah tražiti carski? S obzirom da još dan danas zna napuknuti. 

Odgovor mr. sci. Darka Husara, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, pročitajte ovdje

Roditi carskim rezom: opasno i nepoželjno!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo