Prva linija obrane od raka dojke ste vi sami! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prva linija obrane od raka dojke ste vi sami!

Rak dojke se može pojaviti u žena bilo koje dobi, i to je jedan od razloga zašto je redovan pregled bitan. Nakon kardiovaskularnih oboljenje nalazi se na 2. mjestu uzroka smrti. Učestalost javljanja raka dojke je od 9 do 11 posto, što bi značilo da svaka deveta tj. jedanaesta žena oboli od ove bolesti.

Svake godine javlja se oko 2.100 novih slučajeva oboljenja od raka dojke u Hrvatskoj, a smrtnost je oko 900 slučajeva godišnje. U Hrvatskoj svaka 11. žena oboli od raka dojke.

Što bi svaka žena trebala znati

Prvi pregled dojki svaka bi žena trebala napraviti već u mladosti i nastaviti se pregledavati cijeli život. Potrebno ga je napraviti jednom mjesečno, po završetku menstruacije. Redovitim pregledom žena bolje upoznaje svoje dojke te tako lakše primijeti promjenu.

Kako se pregledati?

1. Nakon tuširanja si pogledajte dojke u ogledalu te ih usporedite. Uvjerite se da nema nikakvih promjena. Nakon toga stavite ruke iza glave i ponovo pogledajte da li primjećujete promjene.

2. Dignite desnu ruku i položite lijevi dlan na dojku. Laganim kružnim pokretima opipajte cijelu dojku. Započnite sa vanjskom stranom, a završite kod bradavica. Ponovite postupak s lijevom dojkom.

3. Nagnite se prema naprijed i poduprite dojku dlanom, nježnim kružnim pokretima lagano pritišćite dojku. Pratite ima li promjena te ponovite postupak s drugom dojkom.

4. Nagnite se prema naprijed, spustite lijevu ruku. Sa stisnutim prstima desne ruke pipajte područje ispod lijevog pazuha zatim ponovite pregled raširenim prstima. Ponovite postupak s desnim pazuhom.

Koji znaci upozoravaju na promjene?

Ako opazite koji od ovih znakova, odmah se uputite liječniku koji će nastaviti sa pregledima.

  • Kvržica na dojci ili ispod pazuha
  • Spontani iscjedak iz dojke ili udubljena bradavica
  • Promjena oblika ili veličine dojke
  • Promjena boje kože.

U rizičnu skupinu spadaju žene koje su se već liječile od raka dojke, čije su majka, kćer ili baka bile liječene. Također u ovu skupinu žena spadaju one koje su prvi puta rodile nakon tridesete godine života.

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo