Zdravlje

Zdravlje

Saznajte zašto vam izostaje mjesečnica (ako uzrok nije trudnoća)

Izostanak mjesečnice može uzrokovati naglo debljanje ili stres, a također izostanak može biti naznaka problema sa štitnjačom.

Predmenstrualni sindrom i mjesečnica nisu najugodnije stvari s kojima se žene susreću, a veliku brigu stvara i izostanak mjesečnice. Ako ste sigurni da razlog izostanka nije trudnoća, uzrok može ležati u velikom broju različitih problema te mogu varirati od onih lakših, poput stresa do težih zdravstvenih tegoba.

Do uravnotežene mjesečnice trebalo bi doći već dvije godine nakon  prve, rekla je Matilda Matilda Mladinić, dr. med. i specijalistica ginekologije i porodništva u Poliklinici Sunce u Splitu.

Kod nekih žena se ciklusi uravnoteže tek oko 20. godine. Njih se do tada uglavnom obradi u smislu neredovitih ciklusa, pa se zna zašto do toga dolazi. Nekad se i ne nađe uzrok, a ako se pronađe, onda se u dogovoru sa pacijenticom reagira terapijom – naglasila je specijalistica ginekologije Mladinić.

Najčešći uzroci izostanka mjesečnice su:

 • anatomske i genetske greške – vrlo rijetko slučajevi

 • neravnoteža spolnih hormona – česti uzrok

 • problemi s štitnjačom

 • problemi s prolaktinom – hormonom važnim za reprodukciju, a čiji povišeni udio može uzrokovati izostanak ovulacije te poremećaj u radu jajnika

 • policistični jajnici

 • stres

 • naglo debljanje 

Neki izvori navode kako uzrok može ležati u vrlo lošoj prehrani, kao i pretjeranom vježbanju, a čak i neki lijekovi mogu uzrokovati izostanak ili kašnjenje mjesečnice.

U pubertetu i menopauzi najčešće dolazi do izostanka mjesečnice

Najčešće do problema izostanka mjesečnice dolazi u vremenu nakon prve mjesečnice, odnosno u pubertetu, kao i u vrijeme kada dolazi do menopauze. Razlog tome je što u vremenu nakon prve mjesečnice je nezrela osovina hipofize i jajnika, a menopauzi dolazi do prestanka rada jajnika te pojave nekih drugih bolesti koje nisu vezane uz spolne žlijezde, poput dijabetesa.  Doktorica je navela kako se jako teško može mjesečnica kontrolirati, a da se izbjegava korištenje kontracepcijskim tabletama.

Jako rijetko se može samostalno kontrolirati, jedino ako se može povezati izostanak mjesečnice s određenim događajem ili promjenom, poput toga da se osoba udebljala naglo ili ima poremećaj nekih drugih hormona, osim spolnih, kao i izbjegavanje stresa – navela je.

Savjetovala da je da se žene s problemom izostanka mjesečnice ginekologu jave 45 dana od prvog dana prethodnog redovitog ciklusa.

Žene koje inače imaju problema sa ciklusom, na primjer, one sa policističnim jajnicima, kojima je ciklus duži – mogu čekati i mjesec dana duže od onog uobičajenog ritma na koji su navikle – istaknula je specijalistica ginekologije. 

Savjeti za roditelje i djevojčice: Što kada dođe prva menstruacija, a ginekolog otkriva i prve znakove trudnoće

Foto: Shutterstock

G. Horvat

   Ordinacija preporučuje

   card-icon

   Zdravstveni adresar

   S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

   card-icon

   Baza bolesti

   Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

   Možda će vas zanimati i ovo