Šećerna bolest oštećuje sluh žena? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Šećerna bolest oštećuje sluh žena?

Istraživači Bolnice Henry Ford iz Detroita su analizirali podatke 990 osoba koje su prošle kontrolu sluha između 2000. i 2009. godine.

Ustanovili su kako je oštećenje sluha bio 14 posto veći kod dijabetičarki, pa čak i kod onih koje su redovito pratile stanje razine šećera i tako držale bolest pod kontrolom. Riječ je o dobnoj skupini između 60 i 75 godina.

Kod ispitanica koje su slabije držale koncentraciju šećera u krvi pod kontrolom oštećenje sluha bio je 28 posto veći. Američki stručnjaci ove rezultate ne smatraju klinički značajnima

“Mlađe žene koje su bolovale od dijabetesa, bez obzira jesu li ga držale pod kontrolom ili ne, bile su sklonije oštećenju sluha nego žene koje nisu bolovale od ove bolesti. Zna se kako šećerna bolest utječe na oči, bubrege i druge organe. Naša je studija pokazala kako može utjecati i na sluh”, objasnila je dr. Kathleen Yaremchuk, voditeljica istraživanja.

Ova je studija donijela dobre vijesti muškarcima, s obzirom da nije ustanovljena veza između dijabetesa i oštećenja sluha kod snažnijeg spola.

Istraživači su objasnili kako je gubitak sluha općenito češći kod muške populacije te bi sama prevalencija mogla “zamaskirati učinak dijabetesa”. Oni su izloženi većem broju uzročnika gubitka sluha iz okoliša, kao što je buka – na radnom mjestu ili na nogometnoj utakmici. Pravilno držanje dijabetesa pod kontrolom može pomoći spriječiti gubitak sluha ili ga ublažiti no nije poznato može li ono poništiti nastalo oštećenje sluha, završila je voditeljica studije Yaremchuk. Nogometni navijači – čuvajte svoj sluh!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo