Zdravlje

Zdravlje

Simptomi astme su gori za vrijeme ovulacije

Menstrualni ciklus može utjecati na respiratorni sustav, upozoravaju norveški stručnjaci.
Naime, ozbiljni napadaji astme mogu biti posljedica menstrualnog ciklusa.

Norveški su istraživači ustanovili kako se respiratorni problemi pogoršavaju i postaju izraženiji za vrijeme ovulacije. Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali gotovo 4000 žena s pravilnim menstrualnim ciklusom od 28 dana ili manje, a niti jedna ispitanica nije uzimala hormonalne kontraceptive.

Astma je dijagnosticirana kod osam posto žena iz studije, od kojih je 28,5 posto pušilo cigarete. Stručnjaci su ustanovili kako su se simptomi soptanja pogoršali između desetog i 22. dana menstrualnog ciklusa, najčešće s početkom ovulacije. Također, simptomi su se pogoršali kod pušačica i žena koje su bile preteške.

Razina hormona raste i pada za vrijeme menstrualnog ciklusa, a norveška je studija pokazala kako oni utječu na dišne puteve i indirektno na upalne odgovore na infekciju.

“Naši rezultati upućuju na potencijal za individualnu terapiju za respiratorne bolesti prema individualnim uzorcima simptoma. Prilagođavanje lijekova za astmu menstrualnom ciklusu moglo bi poboljšati njihovu učinkovitost i pomoći smanjiti nesposobnost za rad ili troškove njege“, objasnio je dr. Ferenc Mascali, voditelj studije objavljene u sturčnom časopisu American Journal of
Respiratory and Critical Care Medicine.

“Mnoge stvari mogu djelovati kao okidač za astmu, što ovisi od osobe do osobe – no uvijek savjetujemo astmatičare da budu svjesni stvari koje za njih djeluju kao okidači simptoma kako bi mogli poduzeti korake i držati ih pod kontrolom. Ako žene koje boluju od astme primijete pogoršanje simptoma za vrijeme ključnih dana u mjesecu tada bi trebale poduzeti preventivne mjere, primjerice trebale bi uza sebe imati inhalatore s dovoljnom dozom lijeka“, savjetovala je dr. Samantha Walker iz udruge Asthma UK, komentirajući norveštu studiju.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo