Zdravlje

Zdravlje

Šminka je kriva za ranu menopauzu?

Istraživači smatraju kako kemikalije koje su sastojak mnogih kozmetičkih preparata mogu biti odgovorne za rano nastupanje menopauze.

Američki su istraživači okrivili šminku za raniji ulazak žena u menopauzu. Točnije, riječ je o kemikalijama ftalatima, koji su glavni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, ali i plastičnih predmeta kojima smo svakodnevno okruženi u svom domu ili pak ambalaže prehrambenih proizvoda koje kupujemo u trgovini. Ftalati su toksične kemikalije koje su prisutne gotovo svugdje gdje ima
plastičnih masa. Nalaze se i u laku za
nokte, pigmentima za boju i ljepilima.  Dietilheksil
ftalat (DEHP) je najčešće korišten ftalat i može se naći u nizu proizvoda.

Istraživači Sveučilišta Washington su ustanovili kako su žene izložene visokoj dozi ftalata ušle u menopauzu skoro dvije i pol godine ranije u odnosu na druge žene. Napomenuli su kako su ove kemikalije dovele do izostanka mjesečnice čak i 15 godina prerano u nekim slučajevima.

Mnogobrojni stručnjaci odavno upozoravaju na moguće opasnosti ftalata. Studije su pokazale kako ove kemikalije mogu povećati izglede raka, šećerne bolesti, pretilosti, a prema nekima mogu i feminizirati mozgove dječaka. Sada su nastupili američki istraživači koji upozoravaju kako ftalati mogu poremetiti funkcioniranje ženskog reproduktivnog sustava.

Njihov je tim analizirao količinu ftalata u krvi i urinu 5700 žena. Ustanovili su kako su žene s najvišom razinom ftalata ušle 2,3 godine ranije u menopauzu (za prosječnu dob nastupa menopauze su uzeli 51 godinu).

Raniji ulazak u menopauzu povezan je s povišenim rizikom od moždanog udara, bolesti srca, problemima s kostima i sl.

Rana menopauza uvelike utječe na zdravlje. Apsolutno smatramo da ove kemikalije imaju mogućnost utjecati na funkcije jajnika i ljudsko razmnožavanje. Postoje mnoge stvari koje u ovom trenutku ne znamo, naše je istraživanje tek preliminarno, no dovoljno je kako bismo zaključili da je prisutan dugoročno štetan utjecan”, zaključila je Natalia Grinder, voditeljica istraživanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo