Zdravlje

Zdravlje

Spirala štiti od raka vrata maternice?

Spirale moguće štite žene od razvijanja raka grla maternice, čak i ako ne zaustavljaju infekciju koja obično može dovesti do ove maligne bolesti.

Znate li što je to HPV?Španjolski su istraživači pratili preko 20.000 žena i ustanovili kako žene koje su koristile spiralu nisu ništa više sklonije zarazi HPV-om (humanim papilloma virusom) koji uzrokuje rak vrata maternice. Štoviše, bile su izložene upola manjem riziku od razvijanja ove vrste raka!

Stručnjaci smatraju kako se zaštitni učinak spirale može pripisati samom procesu umetanja ili uklanjanja ovog kontracepcijskog sredstva, jer on uništi prekancerogene stanice ili uzrokuje određenu vrstu upale koja započne dugotrajan odgovor imuniteta i spriječi napredovanje HPV-a.

“Bilo je pomalo neočekivano. Dostupni podaci prije ovog istraživanja bili su nedosljedni, stoga nismo očekivali pronaći tako jaku vezu s ovim zaštitnim učinkom”, objasnio je Xavier Castellasage iz Centra za epidemiološka istraživanja Bolnice Llobregat u Kataloniji za agenciju Reuters.

Rak vrata maternice druga je najčešća vrsta raka žena diljem svijeta, a svake godine je odgovoran za 500.000 novih dijagnoza i odnese upola manje života, pokazali su podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Gotovo su svi slučajevi raka vrata maternice vezani za genitalnu upalu HPV-a – najčešće virusne bolesti reproduktivnog trakta. U Hrvatskoj od ove vrste karcinoma godišnje oboli preko 400 žena, a zbog neredovitih pregleda više od 200 dama ne uspije na vrijeme izbjeći ili pobijediti ovu smrtonosnu bolest.

Jedna od najsigurnijih metoda kontracepcije je intrauterina kontracepcija unutarmaterničnim uloškom poznatim kao “spirala”. Tako danas u Europi unutarmaternični uložak rabi više od 15 posto žena, u SAD-u i Kanadi do 1-4 posto, u nas 2 posto, a u Kini 70 posto žena.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo