Svaka žena u Hrvatskoj, kojoj je potrebno odstraniti dojku zbog karcinoma, ima pravo na rekonstrukciju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Svaka žena u Hrvatskoj, kojoj je potrebno odstraniti dojku zbog karcinoma, ima pravo na rekonstrukciju

Shutterstock

Svaka žena u RH kojoj je potrebno odstraniti dojku zbog karcinoma ima pravo na rekonstrukciju

Nažalost, i dalje ne možemo sa sigurnošću reći koji je okidač za nastanak raka, ali znamo da je kod 5-10% radi se o nasljednom raku dojke. Za sve ostale žene vrijedi pravilo da se promjenom stila života i navika može prevenirati gotovo četvrtina karcinoma dojke, a preventivni, redoviti pregeldi dojke moraju biti prioritet.

Pravo žene na rekonstrukciju dojke

Svaka žena u RH kojoj je potrebno odstraniti dojku zbog karcinoma ima pravo na rekonstrukciju. Upravo je i to jedna od poruka kampanje Dana dojki i BRA Day-a čime smo postigli da se postotak rekonstrukcija u zadnjih 5 godina povećao za 30%. Uspjeli smo educirati brojne žene, liječnike, udruge pacijenata oko opcija koje postoje ukoliko se suoče s nekim kome je potrebno odstraniti dojku.

Govoreći iz kuta zdravstvenog djelatnika, odnosno rekonstrukcijskog i onkoplastičnog kirurga, zadnjih 10-tak godina uistinu možemo bez ikakvih proceduralnih poteškoća ponuditi svakoj ženi optimalni oblik rekonstrukcije koji će u potpunosti pokriti HZZO bez obzira radi li se o implantatima, ekspanderima ili složenim mikrokirurškim rekonstrukcijama. Po tome smo u Hrvatskoj na najvišoj razini usluge jer boraveći u brojnim svjetskim i europskim klinikama sam svjedočio o dugotrajnim listama čekanja za rekonstrukcije dojki. 

 U nekim državama SAD-a je uveden zakon da svaka žena kojoj se planira uklanjanje dojke mora biti upućena prije zahvata na konzultacije plastičnom kirurgu kako bi raspravili o rekonstrukcijskim opcijama. U RH smo i na tom polju u prednosti jer smo jedna od rijetkih zemalja gdje plastični kirurzi uklanjaju tumore iz dojke, ali ih ujedno i rekonstruiraju. To je u svakom slučaju komparativna prednost u odnosu na ostale jer je cijeli proces daleko brži kada je uključen samo jedan kirurški tim.

Ovih 6 čimbenika povećava rizik od razvoja raka dojke

Nejednaka razina usluge

Nedostaci koji se primjećuju u RH, a prenose mi ih brojne pacijentice iz raznih krajeva Hrvatske, očituju se kroz nejednaku razinu usluge koja se pruža u raznim regionalnim bolničkim centrima, stoga pacijenti nemaju jasnu informaciju gdje mogu dobiti optimalnu uslugu za njihovo stanje. Upravo je stoga potrebno standardizirati uslugu, ne samo u kadrovskom već i u terapijskom pogledu kako bi se znalo koji specijalisti izvode koje usluge i do koje razine u kojoj zdravstvenoj ustanovi.

Tijekom konzultacija kada im se prezentiraju brojne rekonstrukcijske opcije, teško im je preko fotografija dobiti pravi dojam kako te dojke zapravo izgledaju uživo, kakve su na opip. Također ih zanimaju osobna iskustva žena koje su prošle taj put. 

Vezano za proteze, najčešća su pitanja su da li su trajne ( koji put da, no, vjerojatno će se trebati mijenjati nakon 10-15 godina). Bradavica  i areola nakon uklanjanja se može rekonstruirati , ali se može i tetovirati.

Prim. Ljerka Eljuga otkriva “glavne krivce” koji mogu dovesti do raka

Autor: Doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, dr. med., specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo