Talk puder povezan s rakom jajnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Talk puder povezan s rakom jajnika

Ako redovito koristite talk puder na svome tijelu, možda je vrijeme da prekinete ovu naviku. Naime,
faktorima rizika za rak jajnika, obiteljskoj anamnezi, zamjenskoj terapiji hormonima, lijekovima za plodnost i pretilosti, stručnjaci sada dodaju još jedan – talk puder ako se nanosi na područje genitalija.

Talk je mineral blagog opipa, pa ga nazivaju i milovka. Koristi se u industriji i u kozmetici kao puder.

Sveukupno, korištenje talka je povisilo izglede ove maligne bolesti za oko 30 posto. Žene koje su duže vrijeme često koristile talk puder u ozbiljnijoj su situaciji, jer su one izložene dva do tri puta većem riziku raka jajnika.

“Uvijek sam savjetovao ginekologe: ako pregledaju ženu i vide kako za koristi talk na vaginalnom području, neka joj kažu da prestane. Postoje i drugi načini, a ova studija pojačava taj savjet”, izjavio je dr. Daniel Cramer iz Bolnice za žene u Bostonu, voditelj istraživanja.

Raku jajnika su najviše izložene žene koje su prošle menopauzu.

“Ako se ne očisti s kože nakon korištenja, posebno ako je riječ o čestom korištenju, puder može prijeći u donji genitalni trakt i uzrokovati upalnu reakciju. Čestice talka su pronađene u limfnim čvorevima i drugom tkivu pacijentica s rakom jajnika”, objasnio je Cramer.

Iako nisu u potpunosti sigurni na koji način upotreba talk pudera na genitalnom području može uzrokovati rak jajnika, istraživači vjeruju kako on djeluje na sličan način kao i azbest – ključan je porast broja molekula koje osobu čine predisponiranom upali.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo