Zdravlje

Zdravlje

Trudnice i lasersko skidanje dioptrije – da ili ne?

Tijekom trudnoće ženin organizam prolazi mnoge hormonski uvjetovane promjene radi omogućavanja nesmetanog rasta i razvoja djeteta.

Svi organi zahvaćeni su ovim hormonskim promjenama, pa tako i oko. Tijekom trudnoće zbog uvjetovanih promjena dolazi do povećanog zadržavanja tekućine u organizmu koji kod malog postotka žena može dovesti i do blagog otoka rožnice (prednjeg prozirnog dijela oka) te blagog povećanja debljine i promjene u zakrivljenosti rožnice. 

Također, tekućina se može nakupljati i u ljudskoj leći (koja se normalno nalazi iza zjenice). Otok navedenih struktura oka posljedično dovodi do promjene dioptrije, a može doći i do pojave blage kratkovidnosti ili pogoršanja postojeće dioptrije. Zabilježene su i promjene u iznosu astigmatizma (cilindara), a iznimno rijetko javlja se i dalekovidnost.

Hormonske promjene također dovode do promjena u suznom filmu koje se manifestiraju kao osjećaj suhoće, češće crvenilo i peckanje očiju te nemogućnost nošenja kontaktnih leća. S obzirom da su promjene hormonski uvjetovane, kod velike većine žena dolazi do normalizacije stanja nakon poroda i prestanka dojenja.

Trudnoća također može imati utjecaj na tijek već postojećih očnih bolesti kao što je dijabetička retinopatija i glaukom kao najčešćih očnih bolesti koje se mogu pogoršati tijekom trudnoće. Bitno je spomenuti i pojavu preeklampsije/eklampsije kao bolesti specifično vezane za trudnoću koja može u određenog broja trudnica uzrokovati promjene na krvnim žilama oka zbog povišenog krvnog tlaka, te dovesti do ishemičnih promjena zbog nedostatne opskrbe kisikom i hranjivih tvarima, čak i krvarenja na očnoj pozadini.

Operacije laserskog skidanja dioptrije

Operacije laserskog skidanja dioptrije se ubrajaju u elektivne zahvate (zahvati na koje se može čekati) i preporuka je da se ne izvode za vrijeme trudnoće i dojenja, kada se izvode samo oni operativni zahvati koji su nužni za očuvanje zdravlja i života majke i djeteta.

Optimalno planiranje laserskog skidanja dioptrije u žena koje planiraju trudnoću bilo bi 2-3 mjeseca prije trudnoće, ili po stabilizaciji menstrualnog ciklusa iza poroda. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezano za lasersko skidanje dioptrije i trudnoću, profesionalni tim klinike Svjetlost stoji vam na raspolaganju za konzultacije. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo