Zdravlje

Zdravlje

Trudnice pod stresom češće rađaju djevojčice

Žene koje osjećaju pritisak na radnom mjestu, kod kuće, u odnosima s bližnjima ili partnerom nekoliko tjedana ili mjeseci prije nego što zatrudne imaju znatno veće šanse roditi djevojčicu.

Tako tvrde britanski istraživači koji su do ovog zaključka stigli nakon što su pratili gotovo 340 žena koje su “radile na bebi”. Ispitanice su vodile trudnički dnevnik u koji su zapisivale sve što im se događalo, o čemu su razmišljale, kakav im je seksualni život i u kojoj su se mjeri osjećale pod stresom. Ispitivači su im također izmjerili razinu kortizola, hormona stresa, nekoliko tjedana i mjeseci prije nego što su zatrudnjele.

Od ukupnog broja rođenih beba, bilo je 58 dječaka i 72 djevojčice. Obično, u Velikoj Britaniji se rađa 105 dječaka na svakih sto djevojčica. Kada se sve ispitanice uzmu u obzir – one koj esu bile pod velikim stresom i one mirne, rezultati mogu ovisiti o sreći, smatraju istraživači, no kod 50 posto žena koje su imale najvišu razinu hormona kortizola prije trudnoće, omjer spolova znatno je prevagnuo na žensku stranu. Žene pod najvećim udarom stresa bile su 75 posto sklonije rađanju djevojčica!

Istraživači Sveučilišta u Oxfordu tvrde kako povišeni kortizol mogu izazvati pritisak na poslu, problemi s partnerom ili novčane brige, no nisu sigurni zašto su ove žene sklonije rađanju ženske djece, s obzirom da je spol ploda određen kromosomima iz očeva sjemena. Postoji mogućnost da povišena razina kortizola na neki način otežava implantaciju embrija u matarnicu. Također, tvrde istraživači, mušla djeca su osjetljivija i moguće je da ih je lakše pobaciti ako je kortizol povišen, što rezultira većim brojem rođenih djevojčica.

Oko jedne stvari se slažu, a to je da je potrebno provesti još studija kako bi se ovo otkriće potvrdilo.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo