Zdravlje

Zdravlje

Trudnoća trajno mijenja veličinu i oblik ženskih stopala!

Rezultati najnovijeg istraživanja sveučilišta Iowa su potvrdili ono o čemu se do sada samo nagađalo – trudnoća trajno mijenja veličinu i oblik ženskih stopala!

Do ovakvog su zaključka došli američki znanstvenici koji su trudnicama mjerili stopala na početku trudnoće i pet mjeseci nakon poroda. Rezultati su nedvojbeno pokazali kako su stopala kod 60 do 70 posto ispitanica nakon poroda postala duža za 2-10 mm, ali i šira.

Ravna stopala predstavljaju čest problem trudnica. Naime, tijekom trudnoće dolazi do spuštanja luka stopala, vjerojatno zbog prekomjerne težine i povećane labavosti zglobova.

Stručnjaci tvrde kako se najveće promjene na stopalima novopečenih majki javljaju tijekom prve trudnoće. Druga ili treća mogu, ali i ne moraju izazvati daljnju promjenu u strukturi stopala.

Liječnici se, s druge strane, nadaju da će promjene koje se događaju tijekom trudnoće pomoći objasniti zašto su, u usporedbi s muškarcima, žene sklonije većem riziku za bolove ili artritis u nogama, koljenima, kukovima i kralježnici.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo