Zdravlje

Zdravlje

Ublažava simptome migrene i PMS-a, regulira krvni tlak… Zašto je magnezij tako važan za zdravlje žene?

Shutterstock

Magnezij je iznimno važan za pravilno funkcioniranje organizma, od opuštanja mišića do stvaranja energije.

Iako je važno da ga koriste i muškarci i žene, ovaj je mineral posebno važan za zdravlje žene.

Magnezij i trudnoća

Magnezij će pomoći pri obnovi i izgradnji tkiva, što je posebno važno za trudnice. Manjak magnezija u trudnoći može voditi do preeklampsije, potencijalno opasnog stanja koje karakterizira visoki krvni tlak i bjelančevine u mokraći. Ako se preeklampsija ne liječi, može dovesti do eklampsije koja uzrokuje gubitak svijesti, komu, preuranjeni porod, malu porođaju težinu bebe, pa čak i smrti majke i djeteta.

„U trudnoći je magnezij važan za: regulaciju tjelesne temperature majke i djeteta, normalno funkcioniranje mišićnog sloja maternice, sintezu proteina i nukleinskih kiselina, regulaciju koncentracije glukoze u krvi, regulaciju električnih potencijala živčanih i mišićnih stanica, smanjenje grčenja mišića (posebno mišića nogu), sprječavanje preuranjenih trudova, rast djeteta (što rezultira povećanom masom djeteta po rođenju).“, pojasnio je Valentin Vučković mag. pharm. Trudnice stare između 19 i 30 godina bi trebale koristiti oko 350 mg magnezija u danu.

Pomaže pri regulaciji krvnog tlaka

Pokazalo se kako magnezij igra važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka na prirodan način. Ovaj mineral pomaže pri širenju krvnih žila i tako sprečava nastanak grčeva srčanih mišića i stijenki žila, te utječe na rastvaranje krvnih ugrušaka.

Magnezij i menopauza: Može li ovaj važan mineral zaštititi zdravlje i olakšati simptome?

Institut za medicinu Nacionalne akademije znanosti (The Institute of Medicine of the National Academy of Sciences) izdao je preporuke u kojima stoji kako žene starije od 31 godinu u danu trebaju unositi oko 320 mg magnezija.

Prevenira osteoporozu

Iako se u tu svrhu najčešće spominju kalcij i vitamin D, postoje dokazi koji upućuju kako manjak magnezija u organizmu može biti rizičan faktor za razvoj osteoporoze nakon menopauze.

Umiruje simptome PMS-a

Jedno je veliko istraživanje pokazalo kako je moguće da upravo magnezij može utjecati na simptome PMS-a tako što će ih ublažiti, a posebno se pokazao dobrim za reguliranje promjena raspoloženja.

Opušta mišiće i umiruje grčeve u nogama kod trudnica

Trudnice često imaju problema s grčevima u nogama, a prema pisanju stručnjaka s Mayo klinike, manjak magnezija, baš kao i kalcija, može doprinijeti ovom problemu.

Vruće vam je? Pazite na unos magnezija jer će vas rashladiti i opustiti, a odlična je pomoć i na putu

Ublažava bol uzrokovanu migrenom

Osobe koje pate od migrena često imaju i manjak magnezija u organizmu, za razliku od onih koji ne pate od glavobolja, a i stručnjaci savjetuju, nakon brojnih provedenih istraživanja, da magnezij može reducirati pojavu migrena ili ublažiti njihovu jačinu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo