Ulje noćurka: Prirodno rješenje za PMS

zena, ljepota, njega, koza

Ulje noćurka se preporuča kao dodatak prehrani za ublažavanje simptoma PMS-a, pri čemu djeluje tako da smanjuje osjetljivost dojki, pojavu depresivnih stanja, glavobolje, nadutost i naticanje.

Pred-menstrualni sindrom (PMS) kao periodički ciklički poremećaj zahvaća više od 90 posto žena bar u jednom periodu života. Iako se dugo vremena smatralo da je PMS "psihički problem", danas se ova pojava ili poremećaj jasno povezuje sa hormonalnim ritmom menstrualnog ciklusa.

Mnogi se simptomi PMS-a povezuju s deficitom na gama-linolenskoj kiselini. Gama-linolenska kiselina (GLK) kojom ulje noćurka obiluje je esencijalna masna kiselina. Ona je polinezasićena, a ljudski organizam ju ne može sam proizvesti i zbog toga se u organizam mora unositi vanjskim izvorom – hranom ili dodacima prehrani.

Mehanizam djelovanja

Zdrav organizam može sintetizirati GLK konverzijom linolenske kiseline (LK) koja je također esencijalna, a može se naći u biljnim uljima. Tijelo metabolizira GLK u hormonima slične tvari koje reguliraju mnoge tjelesne procese na staničnoj razini. Pretpostavlja se da je u većine žena sa izraženim PMS-om, konverzija linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu smanjena ili poremećena. Rezultat je smanjena razina GLK i njenih metabolita u tkivima.

Istraživanja pokazuju da su žene deficitarne na GLK izuzetno osjetljive na hormon prolaktin, što može rezultirati pojavom bolnih i napetih grudi. Uzimanje ulja noćurka kao izvora GLK stvara komponente slične hormonima koje umanjuju efekt prolaktina, tako smanjujući napetost i bol u grudima žena.

Jedna od uloga esencijalnih masnih kiselina je i formiranje prostaglandina – vitalnih spojeva koje reguliraju rad srca, krvni tlak i ostale vrlo važne procese u organizmu. Tijelo proizvodi nekoliko vrsta prosagladina: neki potpomažu nastanak upala, a neki ih kontroliraju.

GLK u ulju noćurka se direktno konvertira u protuupalne prostaglandine (posebice se to odnosi na prostaglandin E1). PMS se često povezuje sa prekomjernom i/ili nepravilnom proizvodnjom prostaglandina. Pokazalo se da žene kod kojih su simptomi PMS-a intenzivnije izraženi imaju deficit prostaglandina E1 u centralnom živčanom sustavu i ostalim tkivima kao što su dojke. Esencijalne masne kiseline, a posebice gama-linolenska, kojima ulje noćurka obiluje, djeluju tako da povećava proizvodnju prostaglandina.

Djelotvornost ulja noćurka u ublažavanju sipmtoma PMS-a

Rigorozne znanstvene studije demonstriraju da uzimanje ulja noćurka u obliku dodataka prehrani ima značajan učinak na simptome PMS-a. U Velikoj Britaniji je ulje noćurka u terapiji PMS-a odobreno od strane agencije za hranu i lijekove (ekvivalent američkoj FDA).

Ulje noćurka se preporuča kao dodatak prehrani za ublažavanje simptoma PMS-a, pri čemu djeluje tako da:

  • Smanjuje osjetljivost dojki
  • Smanjuje pojavu depresivnih stanja i promjene u raspoloženjima
  • Smanjuje glavobolje
  • Ublažuje naticanje i nadutost.

Preporuke o dozama i načinu primjene ulja noćurka kod PMS-a

Preporučena dnevna doza ulja noćurka za ublažavanje simptoma PMS-a je 1000-1500 mg, dva do tri puta na dan. Tako velike doze mogu uzrokovati probavne smetnje (nadutost, dijareju, mučnine i sl.), a kako bi se takve nuspojave spriječile, preporučuje se uzimanje kapsule uz obrok ili čašu mlijeka. Doza se može prilagoditi potrebama organizma s obzirom na intenzitet PMS-a.

U pravilu se preporučuje uzimanje dvije kapsule dva puta dnevno (kapsula od 500 mg). Najbolje se pokazalo uzimanje jedne kapsule na početku obroka i jedne na kraju i tako dva puta na dan.


Jedan izvor čak ide u detalje vezane uz primjenu i doziranje ulja noćurka u svrhu ublažavanja PMS-a. On preporučuje uzimanje jedne doze na dan kroz dva tjedna, a zatim tri puta veću dozu tjedan dana prije same menstruacije i tako nastaviti sve do kraja menstruacije. Nakon toga, ciklus se ponavlja.

Veća učinkovitost, te bolji rezultati u terapiji PMS-a i problema s dojkama uočeni su prilikom paralelne primjene ulja noćurka s vitaminom E.

Zašto Aktivalovo ULJE NOĆURKA + VITAMIN E?

Aktivalovo ULJE NOĆURKA + VITAMIN E nalazi se u obliku i dozi koja olakšava primjenu i prilagodljivost, a ujedno umanjuje mogućnost neželjenih pojava koje se povezuju s primjenom visokih doza.

Budući da se esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ulju noćurka mogu vrlo brzo razgraditi, čime se gubi na djelotvornosti, dodan je vitamin E čije antioksidacijsko djelovanje omogućuje veću stabilnost masnih kiselina i usporava proces razgradnje istih, a ujedno doprinosi učinku.

Pakiranje sadrži 90 kapsula.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!