Zdravlje

Zdravlje

Vaginalete: jednostavno i sigurno rješenje za gljivične infekcije

Vaginalete koje sadrže probiotike – lactobacille, mliječnu kiselinu i neolignane iz suhog ekstrakta biljke ratanije imaju značaju ulogu u prevenciji i liječenju vulvovaginitisa.

Vaginalne tablete sa spomenutim sadržajem su jednostavno i sigurno rješenje za prevenciju bakterijskih vaginoza i vaginalne kandidijaze. Nakon unosa u rodnicu otapaju se unutar nekoliko minuta i otpuštaju aktivne sastojke:k

  1. Laktobacile koji služe za uspostavu prirodne bakterijske flore
  2. Mliječnu kiselinu koja snižava pH vrijednost rodnice
  3. Neolignane iz suhog ekstrakta biljke ratanije koji sprječavaju razvoj gljivičnih infekcija

Svaku vaginaletu potrebno je aplicirati duboko u rodnicu navečer prije spavanja kroz 7 dana. Nemaju zabilježenih kontraindikacija niti nuspojava te ih se može koristiti i u trudnoći.

Prisustvo laktobacila u vaginalnom miljeu vrlo je bitno u fermentaciji glikogena u mliječnu kiselinu koja održava kiselost rodnice.
Kiselost rodnice (pH 4-4,5) bitna je kao obrambeni mehanizam od nastanka upalnih procesa.

Laktobacili imaju i preventivnu ulogu protiv nekih patogena kao npr. gljivice Candide obzirom na njihovu sposobnost da produciraju hydrogen peroxid, polipeptide sa antimikrobnim djelovanjem i bio-surfaktante koji su nedavno otkriveni analizom vaginalnog sekreta.

Prema podacima iz literature, u ljudskom organizmu može opstati više od 200 različitih vrsta gljivica. Pojačana upotreba antibiotika, kemoterapeutika, kortikosteroida i imunosupresiva povisila je mogućnost nastanka gljivičnih infekcija. Zdrava osoba otporna je na većinu gljivičnih infekcija, no čak i kraća razdoblja slabljenja imunološkog sustava mogu pospješiti nastanak gljivične infekcije.

Najčešći uzročnik gljivičnih infekcija je Candida albicans (u više od 88 posto slučajeva). Često se radi o pritajenoj infekciji koja se aktivira kada se ostali mikroorganizmi unište primjenom antibiotika i sličnih lijekova.

kSimptomi nastalog vaginitisa (uzrokovanog Candidom) pogoršavaju se nakon seksualnog odnosa, a manifestiraju se bolovima (kod odnosa), svrbežom, pečenjem, učestalim mokrenjem, pojačanim žućkastim iscjetkom.
Da bi se vaginalna sluznica inficirala potrebna je adhezija mikroorganizama na stanice vaginalne sluznice, a u velikoj sposobnosti adhezije od strane Candide upravo se krije odgovor zašto je ista najčešći uzročnik gljivičnog vaginitisa.

Toplina, vlažnost, upotreba kontraceptiva, povećana konzumacija slatkiša, stres, trudnoća, sve to može dovesti do pojačane osjetljivosti vaginalne sluznice na infekciju Candidom.

Ekstrakt korijena biljke ratanije (Krameria triandra) koja raste u području Južnog Pacifika koristili su preci tamošnjeg lokalnog stanovništva kod ozljeda i upalnih procesa u usnoj šupljini. Prije dva stoljeća medicinska upotreba ove biljke uspješno je uvedena u Europu. Antibakterijska i antimikotična uloga ekstrakta ove biljke počiva na sadržaju neolignana i nor-neolignana koji inhibiraju rast mnogih bakterija, posebno Gram pozitivnih te gljivica.

 
k
Autorica teksta:

Sanda Galjer, dr. med., spec. ginekologije i porodništva
Poliklinika Galjer d.o.o.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo