Vaginalni iscjedak: Što sve morate znati o ovoj pojavi i kada obavezno ići ginekologu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Vaginalni iscjedak: Što sve morate znati o ovoj pojavi i kada obavezno ići ginekologu

Shutterstock

Postoje brojni tabui o ženskom tijelu, a jedan od najvećih je vjerojatno onaj o vaginalnom iscjetku.

Zato je potrebno odmah na početku reći: vaginalni iscjedak je normalan i svaka žena ga ima. Intimina, brend posvećen intimnom zdravlju, donosi činjenice o ovoj pojavi – o kojoj treba otvoreno razgovarati te radi koje žene ne bi trebale osjećati nelagodu. Nažalost, mnoge žene nemaju priliku otvoreno postavljati pitanja o intimnim pojavama poput vaginalnog iscjetka, a možda ni ne znaju kome se mogu obratiti za pomoć. Upravo zato je potrebno demistificirati ovu temu.

Zašto osjećate bol tijekom seksa? Ovo je odgovor na pitanje koje muči 30 posto žena

Što je vaginalni iscjedak?

Vaginalni iscjedak je normalan produkt našeg tijela. To je tekućina koja, dok napušta vaginu, čini je čistom i zdravom. Vaginalni iscjedak nije samo cervikalna sluz; već sadržava i oljuštene stanice iz vagine i cerviksa, sluz, bakterije i vodu. Neki smatraju da su cervikalna sluz i vaginalni iscjedak isto, no cervikalna sluz je samo dio iscjetka. Iako možda nema privlačno ime, vaginalni iscjedak je jako zdrava pojava jer nas štiti od štetnih bakterija i virusa, uravnotežava pH razinu i pomaže vagini da se sama čisti.

Što se smatra normalnim?

Ono što brine mnoge žene je upravo neznanje o tome što znači normalni iscjedak. Činjenica je da to nije najljepši dio vašeg tijela. Ipak, bez sumnje je koristan i – normalan. Također, nemate potrebe za brigu ako:

  • se iscjedak mijenja tijekom ciklusa (u konzistenciji, boji, količini…).
  • je boja iscjetka prozirna ili bijela.
  • iscjedak ima miris koji nije snažan ili neugodan.

Promjene vaginalnog iscjetka

Kao što smo spomenuli, promjene vaginalnog iscjetka u potpunosti su normalne za vrijeme ciklusa. Vjerojatno ste već primijetili kako vaš iscjedak nije uvijek isti. Na primjer, za vrijeme ciklusa postoji nekoliko dana kada vaš iscjedak postaje ljepljiv i gust – to se događa za vrijeme i oko ovulacije. U ovom se periodu vaše tijelo priprema za oplodnju tako da se najvažniji dio iscjetka, cervikalna sluz, mijenja. Razumijevanje vašeg iscjetka može pomoći u određivanju dijela ciklusa u kojem se trenutno nalazite.

No, što ako se vaš iscjedak naglo promijeni?

Vaše tijelo vam možda pokušava nešto reći. Recimo da vaš iscjedak promijeni boju u zelenkastu ili žućkastu ili počne dobivati neugodan miris. U tom slučaju, trebali biste posjetiti svog ginekologa. Ovi simptomi upućuju na vaginalnu infekciju (ili spolno prenosive bolesti!) koja, ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme među kojima je i neplodnost. Ako uz iscjedak osjećate bolove ili imate krvarenje, obavezno posjetite liječnika!

Promjene iscjetka nisu uvijek znak infekcije. Mogu biti uzrokovane stresom, promjenom prehrane ili konzumacijom tableta i lijekova.

Iako možda postoje neke tjelesne funkcije koje vam se ne sviđaju, zapamtite kako svaka od njih ima svoju ulogu. Uloga vaginalnog iscjetka je poprilično sjajna! Održava vašu vaginu čistom i zdravom pa ga zato treba pustiti da radi svoj posao. Najvažnije je da uvijek, baš uvijek volite svoje tijelo i sve što ono radi.

Može li cjepivo protiv COVID-a uzrokovati promjene u menstrualnom ciklusu?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo