Vitamini i minerali bez kojih ne možete za vrijeme dojenja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Vitamini i minerali bez kojih ne možete za vrijeme dojenja

Foto: Shutterstock

I nakon poroda mama treba nastaviti sa zdravom i uravnoteženom prehranom. To će joj uvelike pomoći u oporavku nakon poroda, ali i lakšem suočavanju s izazovima majčinstva.

Tijekom tog perioda se dodatno povećava dnevna potreba za energijom i određenim mikronutrijentima zbog dojenja. Dojenje je iznimno važno i za bebu i za mamu, jer djetetu pruža najbolju moguću hranu, a u isto vrijeme stvara blisku vezu između mame i bebe.

Kvaliteta majčinog mlijeka ovisi o prehrani, tj. o tome kakve i koliko će hranjivih tvari mama unositi u sebe. Zato je jako važno redovito unositi dovoljno svih potrebnih vitamina, minerala i mikrohranjivih tvari, kako bi svojoj bebi pružila najbolju moguću hranu.

Samo prehranom je vrlo teško unijeti sve potrebne hranjive tvari, stoga se mamama preporučuje uzimanje dodatka prehrani koji osigurava optimalnu razinu svih hranjivih tvari.

Elemama, dodatak prehrani namijenjen za razdoblje nakon poroda, idealan je prijatelj svakoj mami i bebi. Sadrži važne omega-3 masne kiseline (DHA) koje, kroz majčino mlijeko, pomažu u normalnom razvoju bebinog mozga i vida, što je u prvoj godini života od ključne važnosti.

Vitamin D i kalcij

Vitamin D i kalcij su potrebni za održavanje normalnih kostiju i zubi majke, ali jako koriste i bebi.

Vitamin C, B6, B12, selen i cink

Vitamini C, B6, B12, selen i cink imaju važnu ulogu u imunološkom sustavu majke, a neizravno i dojenčadi. Vitamini iz skupine B i željezo doprinose smanjenju osjećaja umora i iscrpljenosti kod majke, a svi znamo koliko je to izazovno razdoblje u životu jer, budimo realni, nema puno beba koje spavaju cijelu noć.

Unos joda

Sve novopečene i buduće mame koje imaju problema sa štitnjačom, trebaju se oko unosa joda savjetovati s liječnikom. Ako im liječnik preporuči da ne uzimaju jod, na raspolaganju im je klinički testiran bezreceptni lijek pod imenom Elevit Pronatal, koji sadrži visoku dozu korisne folne kiseline, čak 800 mcg, i visoku koncentraciju željeza.

Dodatak prehrani nije zamjena uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani. Preporučamo uzimanje dodataka prehrani u okviru raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Broj odobrenja: L.HR.MKT.09.2018.2823

Plaćeni oglas o lijeku

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo