Vulvodinija - evo što bi svaka žena trebala znati o ovom stanju te kako si pomoći kod boli - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Vulvodinija – evo što bi svaka žena trebala znati o ovom stanju te kako si pomoći kod boli

Shutterstock

Vulvodinija. Većina ljudi ne zna što je to. Točnije, ne znaju svi što je vulva. Vulva je lijepo ime za vanjski dio ženskih reproduktivnih organa koji uključuje stidne usne, klitoris i vaginalni otvor.

Dinija je sufiks koji označava bol, tako da vulvodinija u osnovi znači bol u vulvi. Bol je kronična, što znači da obično traje dulje, ponekad mjesecima ili čak godinama.

Kakav je osjećaj?

Ne postoji jedinstven osjećaj ovog stanja – dok jedna žena doživljava peckanje i oticanje, kod druge će to biti iritacija, bol, probadanje i slično. Iako je različita kod svakoga, bol se obično pogoršava tijekom aktivnosti kao što su sjedenje, vožnja biciklom, seks ili čak umetanje tampona.

Postoji generalizirana vulvodinija, stanje kada bol zahvati cijelu vulvu, dok je lokalizirana vulvodinija češći oblik koji pogađa veći broj žena. Ona obično zahvaća vulvin vestibulum (vaginalni otvor) i najčešće je izazvana pritiskom na vestibulum (npr. tijekom seksa). Također, može zahvaćati klitoris (klitorodinija), što može biti vrlo bolno.

Iako je bol povezana s ovim stanjem kronična, mnoge žene nevoljko o njoj govore zbog srama jer se radi o reproduktivnim organima.

Zašto menstruacija utječe na san – možete spavati i više nego inače, ali se i dalje osjećati umorno

Mogući uzroci

Uzrok vulvodinije još uvijek je nepoznat, no zna se da je mogu potaknuti neka zdravstvena stanja. Vulvodinija može biti znak nečeg ozbiljnijeg. Možda patite od nekog drugog sindroma boli, kao što je fibromialgija, sindrom iritabilnog crijeva, sindrom boli u mokraćnom mjehuru i slična stanja.

Vulvodinija bi također mogla biti znak centralne osjetljivosti. Pretpostavimo da je vaš živčani sustav osjetljiv na vanjske čimbenike poput kroničnog stresa. U tom slučaju možete osjetiti perifernu bol kada se bavite određenim aktivnostima (seks, itd.). Osim emocionalne traume, fizičke traume poput porođaja ili ozljede leđne moždine također mogu uzrokovati bol i nelagodu u vaginalnom području.

Često je nemoguće izdvojiti uzrok vulvodinije.

Što se može poduzeti?

Konstantnu bol u svakodnevnom životu ili za vrijeme seksualnih aktivnosti ne smije se zanemariti. Nemojte se bojati zatražiti pomoć – posjetite svog ginekologa kako biste saznali što vam uzrokuje bol.

Uvijek postoje stvari koje možete učiniti kako biste kontrolirali bol ili spriječili njeno pogoršanje:

Vaša vagina voli biti suha (barem kada nije vrijeme za seks). Bijele pamučne gaćice najbolji su izbor danju, dok je noću najbolja opcija biti bez gaćica. Izbjegavajte uske hlače, tajice i sličnu odjeću. Pobrinite se da brzo prosvučete mokru odjeću (kupaće kostime, odjeću za teretanu).

Obratite pažnju na proizvode koje koristite za osobnu higijenu i deterdžente za pranje donjeg rublja. Čak bi i toaletni papir mogao biti problem – izbjegavajte one mirisne i obojene.

S vremena na vrijeme uživajte u toploj sjedećoj kupki, takozvanoj “sitz bath”, što vam također može ublažiti bol.

Promijenite svoje prehrambene navike. Možda se čini kao klišej, ali u stvarnosti, zdrava, uravnotežena prehrana može vam na mnogo načina olakšati život. Slatka hrana povećava razinu upalnih procesa u tijelu, što može dovesti do stresa (u ovom slučaju oksidativni stres). Osim toga, uravnotežena prehrana pomaže vam da redovito imate stolicu, tako da pritisak na vaše vaginalno područje ostaje u ravnoteži. Ovo je i razlog zašto trebate redovito mokriti i ne suzdržavati se.

Tijekom spolnog odnosa važno je koristiti lubrikante. Ako i dalje imate problema, lokalni anestetik (lidokain gel) može pomoći (iako može uzrokovati ukočenost u tom području). Nakon seksa, obavezno urinirajte i isperite to područje kako biste ga umirili i osušili. Ako i dalje osjećate bol, razmislite o primjeni hladnih obloga.

Tjelesna aktivnost je uvijek dobra stvar, ali usredotočite se na istezanje i aktivnosti koje ne uključuju stalni pritisak na vaše vaginalno područje. Isprobajte jogu i pilates umjesto vožnje bicikla i jahanja. Izbjegavajte dugo sjedenje (osobito na poslu) i povremeno prošetajte nekoliko koraka.

Ako vam ovi savjeti ne pomognu u ublažavanju boli, svakako se obratite svom liječniku kako bi se istražio temeljni uzrok. Postoji mogućnost da se uzrok boli može liječiti. U suprotnom, liječnik može predložiti drugi način liječenja (poput botoksa, gabapentina i slično). Također, treba uzeti u obzir da uzrok nije uvijek fizički. Meditacija, akupunktura, pa čak i razgovor s drugom osobom o stvarima koje vas muče, mogli bi barem malo ublažiti vašu bol.

Šest ključnih stvari o hitnoj kontracepciji koje ginekologinja želi da svakako znate

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo