Zdravlje

Zdravlje

Zaboravite na nelagodu menopauze uz soju

Uzimanje soje kako bi se ublažili valunzi neki su dočekali raširenih ruku, dok su drugi izražavali negodovanje. Sada su američki istraživači ponudili svoj konačni sud: oni mogu biti korisni.

Naime, stručnjaci Sveučilišta u Delawareu su analizirali prethodnih 19 studija o učinku dodataka sa sojom na žene u menopauzi. Ova je žitarica proglašena popularnim alternativnim oblikom zamjenske hormonalne terapije nakon što je HRT povezan s povišenim rizikom od razvijanja raka dojke.

“Čini se da uzimanje soje kroz šest do 12 tjedana za mnoge žene koje imaju simptome i koje se pogotovo brinu zbog zamjenske hormonske terapije može biti prvi odabir terapije”, objasnila je Melissa Melby, profesorica medicinske antropologije Sveučilišta u Delawareu, voditeljica studije.

Iako su u sva proučena istraživanja bili uključeni dodaci soje, stručnjaci tvrde kako je soja kao prehrambena namirnica čak i bolji izbor.

Za dobrobitan učinak soje odgovorni su izoflavonoidi, odnosno fitoestrogeni (između ostalih, daidzein, glicitein i genistein), vrlo slični prirodnim estrogenima (ženskim hormonima) koji pomažu u sprječavanju bolesti, ublažavaju tegobe menopauze i sprječavaju razvoj kancerogenih stanica.

U 19 studija je bilo uključeno 1200 žena iz deset zemalja diljem svijeta. Stručnjaci su ustanovili kako su dodaci soje s povišenom količinom izoflavonoida feniteina dvostruko uspješniji u smanjenju učestalosti naleta vrućeg zraka u odnosu na dodatke s manjom količinom.

Ako želite preskočiti dodatke prehrani u obliku tableta i radije konzumirate soju kao namirnicu, tada stručnjaci preporučuju dvije porcije dnevno, primjerice dvije čaše sojina mlijeka.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Menopause: The Journal of The North American Menopause Society.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo